Vette Dinsdag en Armeens Trndez…

Alweer de laatste dag van carnaval. Vanavond staat voor de ouderen onder ons bekend als ‘Vastenavond’ ook wel ‘Vette Dinsdag’ / ‘Mardi Gras’) genoemd. Het is de dinsdag voor Aswoensdag  en traditioneel het einde van de carnavalsperiode.

Officieel mag er tot  dinsdagnacht 24:00 uur  carnaval worden gevierd. In de katholieke traditie is klokslag middernacht Carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd tot het paasfeest. In Limburg staat het gehele Carnaval bekend als ‘vastelaovendj’, dat Limburgs is voor Vastenavond. De Vastenavond zelf wordt ‘lèsten daag vanne vastelaovendj’ (laatste dag van de carnaval) of ‘carnavalsdinsdig’ genoemd en op die dag vinden veel afsluitende activiteiten plaats zoals het Uulverbranje in Montfort.Vooral in Noord-Holland wordt Vastenavond ‘dikke dinsdag’ genoemd. In Engelstalige landen heet deze dag onder andere ‘Mardi Gras’ of ‘Pancake Tuesday’, omdat deze dag traditioneel pannenkoeken worden gegeten.

Ook in Armenië is deze dag een feestdag. Het is vandaag ‘Trndez’ ; een traditioneel zuiveringsfeest van de Armeens Apostolische Kerk. Dit feest wordt jaarlijks op 13 februari gevierd (veertig dagen na Armeens Kerstmis. Het is van heidense oorsprong en vindt plaats op de vooravond van Maria Lichtmis (Tiarn’ndaraj / Candlemas). Er worden vreugdevuren gemaakt waar men omheen loopt en door sommigen (vooral jongeren) overheen wordt gesprongen. ‘Trndez’ is vooral erg populair bij pas getrouwde stelletjes. Jonge bruiden krijgen op deze dag geschenken van hun schoonmoeder.De volgende ochtend (14 februari) is er een kerkdienst, waarbij de presentatie van Christus in de tempel wordt gevierd en jonggehuwden worden gezegend (bron beleven.org).

Lees ook:RTL Nieuws, Carnaval door de jaren heen
Lees ook:Het is weer carnaval…
Lees ook:Carnaval in Venetië; eeuwenoude traditie…
Lees ook:Waarom vieren we carnaval…
Lees ook:Carnaval; Nog even uit je dak gaan voor….

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>