Het is weer Valentijn…

Het is weer Valentijn. De één heeft er niets mee, de ander vindt het de dag om zijn of haar geliefde  extra te verwennen met lieve woordjes of bijvoorbeeld iets lekkers. Valentijn bestaat al heel lang. In het jaar 496 riep paus Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.  Maar wie is hij eigenlijk?  Er gaan verschillende verhalen de ronde.

Zo is er het verhaal over Valentijn een priester uit Rome. Heerser Claudius verbood in die tijd het huwelijk. Waarom? Omdat hij hoopte op uitbreiding van zijn vrijwilligersleger. Getrouwde mannen zouden minder geneigd zijn om naar het front te trekken. Valentijn was het er niet mee eens en bleef in het geheim  verliefde koppels huwen. Toen hij werd betrapt, werd hij gevangen genomen en werd hij ter dood veroordeeld. Er is ook het verhaal over bisschop Valentijn uit Terni. Hij zou christenen, die door de Romeinen gevangen waren genomen vanwege hun geloof, hebben geholpen om te ontsnappen. Ook hij werd betrapt en ter dood veroordeeld. Dan is er ook nog het  verhaal van Valentijn die opgesloten werd in de gevangenis en daar verliefd werd op de dochter van de bewaker. Op de dag van zijn onthoofding gaf hij die dochter een briefje waarop stond ‘Van je Valentijn’. Deze uitdrukking wordt tot op de dag van vandaag nog geschreven op Valentijnskaartjes.

Waarom Valentijnsdag op 14 februari wordt gevierd? Misschien door de invloed van de kerk. In het oude Rome werden immers midden februari de Lupercaliafeesten gehouden. Dit feest ter ere van de Romeine god van de landbouw, Faunus, was vooral een ode aan de vruchtbaarheid. Tijdens het festijn werden de namen van ongehuwde vrouwen in een grote urne verzameld. Ongehuwde mannen mochten dan om beurten een naam trekken. De koppels die zo ontstonden werden in de echt verbonden.

Lees ook:Happy Valentine’s
Lees ook:Ik hou van jou en Valentijn…
Lees ook:Ik doe (lekker) wel aan Valentijn…
Lees ook:Valentijn is meer dan alleen het geven van (dure) cadeau’s…
Lees ook:Moeder doodt dochter. Bezeten door de duivel…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>