Mahayana-boeddhisten vieren het sterven van Boeddha…

Jaarlijks wordt op 15 februari door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan het sterven van Boeddha herdacht. Er zijn veel verschillende stromingen binnen het boeddhisme. Deze stromingen hebben soms andere benamingen voor dezelfde feestdagen. Het kan ook zijn dat hetzelfde feest op een andere datum gevierd wordt, of dat een dag alleen binnen één richting een speciale betekenis heeft.

De dood van Boeddha wordt ook wel Parinirvana (ook: Parinibbana) of compleet Nirvana genoemd. In Oost-Azië wordt elk jaar op 15 februari door de Mahayana-boeddhisten het overlijden van Boeddha herdacht. Bij een klein aantal boeddhisten vindt deze feestdag op 8 februari plaats. Deze dag staat centraal dat Boeddha Parinirvana bereikt heeft door de dood van zijn fysieke lichaam. De reden dat dit gevierd wordt is dat boeddhisten geloven dat Boeddha sinds deze Verlichting bevrijd is van de pijn van het fysieke bestaan. Geschriften over de laatste dagen van het leven van Boeddha worden op deze dag vaak gelezen. Daarnaast herdenken boeddhisten deze dag door meditatie en het bezoeken van boeddhistische tempels en kloosters. Deze dag wordt beschouwd als een uitgelezen moment voor mensen om na te denken over hun eigen toekomstige dood en die van hun dierbaren. Dit gedachteproces reflecteert de boeddhistische leringen over vergankelijkheid. Ook wordt deze speciale dag door veel andere religies gerespecteerd.

Volgens de Mahayana-leer kan ieder bewust wezen (sentient being) ooit een Boeddha worden, omdat we allemaal onbewust de Boeddha Natuur al hebben. We hebben allemaal een goddelijke, alles wetende, Boeddha in ons. In het Zen Boeddhisme wordt hier wel uit geconcludeerd dat er maar een ding nodig is voor Verlichting: Door krijgen dat je Boeddha bent (bron en foto’s internet).

Lees ook:Vandaag vieren we de geboorte van Boeddha…
Lees ook:Bloemenfeest ter ere van geboortedag Boeddha…
Lees ook:De verjaardag van Amitabha…
Lees ook:Vandaag verjaart Amitābha…
Lees ook:Grootste Boeddhabeeld en tempel staan in Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>