Chinezen luiden het jaar van de Hond in…

Vrijdag wordt in China het nieuwe jaar gevierd.  De winkels puilen, al weken, uit met spulletjes die het ‘dierenteken’ van het komende jaar staan. 2018 is het jaar van de hond. Bij Chinees Nieuwjaar staan de familie, feest en vuurwerk hoog in het vaandel. Chinees Nieuwjaar markeert net als in Nederland de overgang naar een nieuw jaar.

Chinezen hebben een andere jaartelling dan wij kennen. Hoewel de Chinezen net als wij in 2018 leven, leven ze tegelijkertijd in het jaar 4716. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De Chinese jaartelling is gebaseerd op de Chinese kalender van keizer Huangdi. Volgens een legende is Huangdi de vader van de maan- en zonnekalender, en de Chinese jaartelling begint met het eerste regeringsjaar van Huangdi, het jaar 2698 voor Christus.

Chinezen leggen vele kilometers af om tijdens de jaarwisseling met hun familie samen te kunnen zijn. In Noord-China wordt tijdens het Chinese nieuwjaar traditiegetrouw dumplings gegeten, terwijl bij de Chinezen in het zuiden ‘kleefrijsttaart’ op tafel staat. Er worden maar liefst 8 gerechten geserveerd, want het getal 8 staat voor ‘geluk’. Het is traditie dat ouders hun kinderen een rode envelop met inhoud geven. De ouders krijgen enveloppen in dezelfde kleur en met een aangename financiële verrassing van hun werkgevers. Het is gebruikelijk dat men  hiermee schulden betaalt. Ook worden er nieuwe kleren gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Naast het samenzijn met de familie, lekker eten neemt natuurlijk ook het afsteken van vuurwerk een belangrijke rol tijdens de jaarwisseling in. Het afschieten van vuurwerk dient tot het verjagen van kwade geesten en om het nieuwe jaar in te luiden (bron en foto’s internet).

Lees ook:Het begin van het Chinese nieuwjaar…
Lees ook:Tradities rondom Oud en Nieuw…
Lees ook:Waarom steken we vuurwerk af…
Lees ook:Rotjes en bamboestengels…
Lees ook:Dumplings en bevroren oren…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>