KI en de invloed op de wereld…

Kunstmatige intelligentie en algoritmes hebben een steeds grotere invloed op de wereld van vandaag de dag. Welke ontwikkelingen kunnen we de komende jaren allemaal verwachten? UvA-hoogleraar machine learning Max Welling vertelt maandag 26 februari tijdens zijn Amsterdamlezing over de toekomst van kunstmatige intelligentie.

Max Welling staat aan het hoofd van verschillende onderzoekslaboratoria die onderzoek doen naar de kunstmatige intelligentie en toepassingen daarvan ontwikkelen. Welling was ook medeoprichter van AI-startup Scyfer, dat vorig jaar werd opgekocht door chipfabrikant Qualcomm. Scyfer ontwikkelt zelflerende algoritmen die beeldinformatie en sensordata analyseren. De lezing vindt plaats bij cultureel studentencentrum CREA en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De lezing is gratis te bezoeken. Kijk voor meer info op: www.uva.nl.

Kunstmatige intelligentie (KI), of artificiële intelligentie (AI) zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Het gaat bij KI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen.De apparaten zijn zich echter niet bewust van de taken die ze uitvoeren. Ze volgen algoritmes en herkennen patronen. Door te leren van hun eigen fouten, leveren ze een beter resultaat. Je spreekt dan ook wel van Machine Learning. De meningen over kunstmatige intelligentie zijn sterk verdeeld. Niemand weet hoe ver de intelligentie van computers reikt. Wat gebeurt er als computers zichzelf gaan verbeteren? Kunnen ze ontsnappen aan menselijke controle? Of uiteindelijk zelfs de mensheid domineren?  Kunstmatige intelligentie lijkt daarom vooralsnog een technologie met vele dilemma’s en de moeite waard om te onderzoeken.Moeten we oppassen? Een mooi voorbeeld van zo’n prestatie is de overwinning die een computer  behaalde tijdens een potje Go: de computer versloeg de regerend wereldkampioen Lee Sedol. “Iets waarvan men dacht dat het onmogelijk was of wat misschien nog wel twintig jaar zou duren” (bron en foto’s internet).

Lees ook:Tijdreizen in nabije toekomst mogelijk…
Lees ook:Niet verstandig om contact te leggen met aliens…
Lees ook:Leiden robots een eigen leven…
Lees ook:Bouwen van tijdmachine om boodschappen uit de toekomst op te vangen…
Lees ook:We kunnen (bijna) niet meer zonder robots..

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>