Slimmer worden terwijl je slaapt…

Een beetje slimmer worden terwijl je ligt te slapen?  In het UvA Slaap- en Geheugenlab lijkt het te kunnen. In onderzoek met zestig proefpersonen is aangetoond dat slapende mensen ‘s nachts kunnen leren. Geheugenimplantatie klinkt als sciencefiction, maar de onderzoekers geloven dat het kan.

Lucia Talamini, hoofd van het onderzoek en het lab, denkt dat het slapende brein veel informatie kan absorberen. Uit eerdere onderzoeken bleek dat ‘ons slapende brein’ herinneringen en opgeslagen informatie herhaalt. Wat als we die herinneringen versterken door ze ‘s nachts nog een keer aan te bieden? Blijven ze dan beter hangen? Om daarachter te komen liet Lucia de proefpersonen Deense woordjes leren. Voor het slapen namen ze een lijst met 120 Deense woorden door met de Nederlandse vertaling erbij. ‘s Nachts werd de helft van de woordenlijst afgespeeld door twee boxen aan het hoofdeind. De volgende dag kregen de kandidaten weer een test. Wat bleek: ze scoorden tien procent beter op de lijst met woordjes die ‘s nachts waren herhaald. Het onderzoek loopt al jaren en veel tijd is gaan zitten in het  bepalen van de juiste milliseconde waarop de Deense woordjes worden afgespeeld. Als we slapen beleven we, buiten de remslaap, kortdurende oplevingen van hersenactiviteit. Ze duren één seconde. Precies dán moet het gebeuren.

Omdat het tijd kost om een EEG te analyseren én het woordje bij het oor te krijgen, moet het juiste moment worden voorspeld. Na jaren sleutelen is de techniek daar ook toe in staat: de computer berekent aan de hand van het slaappatroon wanneer het woordje naar de slaper moet en zendt het precies op tijd uit. Talamini is niet alleen enthousiast over de resultaten, maar ook over de bijvangst. “We zien dat de proefpersonen die de woordjes ‘s nachts krijgen aangeboden dieper slapen.” Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat geluid doorgaans de nachtrust verstoort, maar hier niet, benadrukt Talamini.  De eerste resultaten vragen natuurlijk om aanvullend onderzoek, maar Talamini voorziet veel mogelijkheden (bron AD).

Lees ook:Steeds meer mensen geloven in reïncarnatie…
Lees ook:Is mindfulness wel zo goed voor ons…
Lees ook:We lijken bovengemiddeld op onze voornaam…
Lees ook:Geloof in bovennatuurlijke en lichaamslengte…
Lees ook:Link tussen geboortekenmerken en paranormale overtuigingen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>