“Ik kreeg alles mee wat om mij heen gebeurde…”

Toen Lucia Prinsen in het ziekenhuis lag om te bevallen, kreeg ze een overdosis adrenaline toegediend. Ze raakte buiten bewustzijn, maar kreeg toch alles mee wat er om haar heen gebeurde. Het ene moment voelde ze pijn, het andere alleen nog maar warmte en liefde. “Waar mijn gedachten naartoe gingen, daar was ik ook,” zegt ze in het tv-programma ‘Jacobine op zondag’. Ze voelde de angst bij het verplegend personeel en kon zien hoe haar partner met een grauw en grijs gezicht naar de gang liep.

 Prinsen vond het vreemd dat niemand haar kon zien en tegen haar sprak tijdens haar bijna-doodervaring. “Ik kreeg alles mee en al mijn zintuigen stonden op scherp, maar niet vanuit het lichamelijke,” legt ze uit. Het is een manier van waarnemen waarbij je ook in de gedachten en gevoelens van andere mensen zit en door structuren heen kijkt, licht cardioloog Pim van Lommel toe. “Ze kon alles waarnemen wat er met haar lichaam gebeurde, terwijl ze bewust dood was en haar ogen gesloten waren,” zegt hij.

Van Lommel deed lange tijd onderzoek naar mensen die bijna-doodervaringen hebben gehad en publiceerde er zelfs over in een wetenschappelijk tijdschrift. Hij zegt dat er zo’n 600.000 mensen in Nederland zijn die een bijna-doodervaring hebben gehad, maar de meesten zwijgen omdat er niet naar hen wordt geluisterd. Rinus van Warven werd geschept door een dronken automobilist en zag op dat moment zijn leven aan zich voorbij flitsen.  “Ik voelde dat mijn ziel zich losmaakte van mijn lichaam,” zegt Van Warven. “Ik hing ergens in de ambulance, net als in de film Ghost. Ik zag mezelf liggen.” “Op dat moment werd ik meegenomen in een tunnel,” vervolgt hij. “Ik wist zeker dat ik aan de andere kant van de werkelijkheid zou zijn als ik er helemaal doorheen zou lopen.” Toen hoorde hij een stem die zei dat hij terug moest de wereld in om mensen te vertellen wat de essentie van het bestaan is. Wil je deze uitzending van de  KRO-NCRV zien suf dan naar de site van Ninefornews.

Lees ook:“Ik voel de pijn van anderen…”
Lees ook:“In eerste instantie hadden we niet door dat wij het waren…”
Lees ook:Rinus van Warven; ,,Ik ben even aan gene zijde geweest”
Lees ook:Ik wist dat ik stervende was…
Lees ook:Column: Mindblowing! door Romy (Generation-Phoenix)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>