Fossiel van miljoenen jaar oud kuikentje gevonden..

Een 127 miljoen jaar oud fossiel van een kuikentje is gevonden in Spanje. Het vogeltje was piepjong en net uit het ei toen het doodging, zijn botten waren nog zwak en het kon nog niet vliegen.

De vondst kan wetenschappers iets leren over de evolutie van vogels. ”Het is bijzonder om te zien dat veel eigenschappen van vogels nu, meer dan 100 miljoen jaar geleden al ontwikkeld waren”, aldus onderzoeker Luis Chiappe van het Museum voor Natuurgeschiedenis in Los Angeles. Het vogeltje was maar vijf centimeter groot en moet ongeveer tien gram hebben gewogen toen het nog leefde. Het kuikentje behoort tot een uitgestorven groep vogels, de enantiornithes. Deze hadden klauwen aan hun vleugels en tanden in hun snavels, maar verder leken ze vrij veel op vogels van nu (bron ANP).

Fossielen zijn overblijfselen van planten en dieren die vroeger hebben geleefd, maar dan heel breed genomen. Zo kan een voetspoor ook een fossiel zijn. We vinden niet alleen botten, tanden en schelpen als fossiel terug, maar ook boomstammen, zaden, voetsporen en graafgangen. De meeste fossielen zijn versteend en vaak miljoenen jaren oud. Fossielen zijn te vinden op plekken waar vroeger een zee of een meer is geweest. Fossielen komen vooral voor in afzettings- of sedimentgesteente, dat zijn gesteenten die zijn ontstaan in de zee of in een rivier of meer. Vaak zijn de gesteentelagen uitgeslepen door een rivier, waardoor fossielen aan het oppervlak komen te liggen en ontdekt kunnen worden. Een geologische hamer of ander gereedschap is vaak handig, maar soms liggen fossielen ook zo voor het oprapen. Wie heeft ooit wel eens een fossiel gevonden (bron internet, eerste foto University  of Manchester).

Lees ook:Oudste fossiel ter wereld gevonden…
Lees ook:Kop van mysterieus diertje gevonden…
Lees ook:Skelet van de Ichthyosaurus blootgelegd…
Lees ook:Fossiel van prehistorische dolfijn gevonden…
Lees ook:Botten afkomstig van reusachtige kalkoen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>