Halfvasten; en het is weer bijna Pasen…

Zondag 11 maart is het Halfvasten. De Kerk viert met Halfvasten dat Pasen naderbij komt: het is een blijde zondag. De Latijnse Mis van Halfvasten begint met het gezang waarvan het eerste woord ‘Laetare’ is, dat ‘verblijd u’ betekent. De Vierde Zondag van de veertigdagentijd wordt daarom ook wel ‘Zondag Laetare’ genoemd (bron KRO).

In de liturgie van Zondag Laetare wordt het paars van de Veertigdagentijd vervangen door roze. Dit geeft aan dat halverwege de Veertigdagentijd het licht van de Verrijzenis al doorschemert. In een aantal plaatsen waar een oude carnavalstraditie bestaat, wordt met Halfvasten een carnavalesk feest gevierd . In Sittard worden op halfvasten vanaf de Kollenberg enkele duizenden halvemaanvormige witte broodjes naar beneden gegooid (bron mijnhollandsekeuken.nl).

Onderaan de berg staan massa’s kinderen klaar om ze te vangen. Heel vroeger was het in heel Nederland gebruikelijk om op feestdagen brood uit te delen aan de armen. Zo is deze viering waarschijnlijk ook ontstaan. De  halvemaanvormige broodjes werden uitgedeeld aan arme families die ze verstopten in de tuin voor hun kinderen. Maar niet iedereen had een tuin en week dus, voor het verstoppen, uit naar de Kollenberg. Dit gebruik is sinds 1923 het feest geworden zoals het nu is. Vele duizenden broodjes worden, met eregasten en de bisschop erbij, naar de kinderen onder aan de heuvel geworpen. Waarschijnlijk heeft het ritueel ook te maken met de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging én het verhaal van het Manna uit het Oude Testament… Ook in het naburige Munstergeleen worden krombroodjes geraapt door kinderen. De broodjes worden eerst gezegend in de kerkmis en vervolgens buiten omhoog gegooid zodat de kinderen (en volwassenen) ze kunnen vangen of rapen.

Lees ook:Bretzelsonndeg; versierd gebak in de vorm van pretzel…
Lees ook:Palmpasen; Jezus wist dat zijn dood naderde…
Lees ook:Soekot; hutten met vruchten, groenten en palmtakken…
Lees ook:Vandaag is het Verloren maandag…
Lees ook:Pasen staat voor de deur…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>