Samenwerking in onderzoek naar maan…

Rusland en China gaan nauwer samenwerken in het onderzoek naar de maan. Igor Komarov, de baas van Roskosmos, heeft dat tijdens een conferentie in Tokio afgesproken met een vertegenwoordiger van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. Beide landen hebben zich bereid verklaard elkaar te steunen bij maanprojecten.

Rusland is onder meer van plan in 2022 de sonde ‘Loena-Resoers 1′ in een baan om de maan te brengen. In China staan tot 2020 twee missies op het programma. Eind dit jaar moet voor het eerst een onbemand ruimtevaartuig landen op de verre zijde van de maan, die niet vanaf de aarde is te zien. Bij de tweede vlucht moet de sonde ‘Chang’e 5′ een robotwagentje afzetten, grondmonsters verzamelen en terugbrengen naar aarde. Dat zou een primeur zijn voor China (bron Nu.nl).

Is er leven op de maan mogelijk? Als ik de verhalen op internet lees niet. Om te leven hebben wij zuurstof, water en voedsel (plantaardig en/of dierlijk) nodig.  Deze ontbreken op de maan  waardoor het onbewoonbaar is voor de mens. Zuurstof in de atmosfeer is eigenlijk een afvalproduct van fotosynthetiserende organismen. Zonder fotosynthese dus geen zuurstof in de atmosfeer. Op de Maan is er geen leven dat door fotosynthese zuurstof kan produceren. Bovendien is de Maan zo klein dat het onvoldoende zwaartekracht heeft om een atmosfeer vast te houden. En als we fotosynthetiserende organismen op de Maan zouden willen hebben, moet er vloeibaar water op de Maan zijn. Maar omwille van het ontbreken van een atmosfeer, kan er zich geen broeikaseffect ontwikkelen en is het dus veel te koud op het maanoppervlak om vloeibaar water te hebben. Kortom, de Maan is een dood hemellichaam en zal dat ook tot het einde van zijn dagen blijven (bron internet). Hebben jullie hier een andere mening over? Dan hoor ik dat graag.

Lees ook:Wel of geen leven op andere planeten…
Lees ook:De aarde is 4,57 miljard jaar oud…
Lees ook:Leven op andere planeten toch mogelijk…
Lees ook:Er is water op de maan (vakantiebestemming in 2012?)
Lees ook:Hou jij ook zoveel van de maan…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>