Saint Patrick; de belangrijkste heilige van Ierland…

Vandaag is St. Patrick’s Day (Lá Fhéile Pádraig). Het is de  herdenking van Saint Patrick, de belangrijkste heilige van Ierland. Een dag waarop Ieren over de hele wereld een cultureel feestje vieren.

De heilige Patricius (385 – 17 maart 461) (Engels: Patrick, Iers: Pádraig) is de beroemdste missionaris van Ierland.  Hij werd eind 4e eeuw geboren. Noch van het begin van zijn activiteiten, noch van geboorte is een precieze datum bekend. Er zijn twee boeken van zijn hand; ‘de Belijdenis’ en de ‘Brief aan de soldaten van Coroticus’. Daarin wordt duidelijk dat hij als jongen van 16 door Ierse heidenen als slaaf naar het eiland gebracht werd. Daar werd hij schaapherder en leerde Keltisch. Door een visioen kon hij vluchten en keerde hij naar zijn ouders terug, maar volgens een andere legende werd hij door heidense Ieren na 6 jaar naar Gallië gebracht.

Hij volgde  de priesteropleiding in Auxerre. Paus Celestinus I (422-432) gaf hem de opdracht het heidense Ierland te bekeren. Hij keerde naar het eiland terug om in de meest afgelegen plekken, waar nog nooit een prediker gezien was, het christendom te brengen. Mogelijk werd hij door zijn vroegere leraar, de heilige bisschop Germanus, tot eerste bisschop van Ierland gewijd. Hij had het niet makkelijk, omdat de katholieke Britten hem minachten vanwege zijn lagere achtergrond en de Ieren hem wantrouwden omdat hij een vreemdeling was. Halverwege de 5e eeuw vestigde hij zijn bisschopszetel in Armagh. Hij zou honderden kerken hebben gesticht. Hij overleed in of na 461, mogelijk in Armagh of Saul (bij Downpatrick), waar hij is begraven is onbekend.

De populaire legende over hem verteld over hoe hij de slangen uit Ierland verdreef (vandaar dat er geen slangen zijn op het eiland), en hoe hij de shamrock, een op klaver gelijkend gewas met drie bladeren aan één steel, gebruikte als voorbeeld voor de goddelijke Drie-eenheid van het Katholieke geloof. Hij wordt ook voornamelijk afgebeeld met shamrock in zijn hand, en het plantje is ook een embleem voor Ierland (alhoewel de harp het officiële symbool is).Saint Patrick is de patroon van kuipers, mijnwerkers, smeden en het vee en beschermt hij tegen ongedierte, veeziekte en het kwaad (bron en foto’s internet).

Lees ook:St. Patrick’s Day; vandaag eren we Naomh Pádraig…
Lees ook:Saint Patrick de belangrijkste heilige van de Ieren…
Lees ook:St. Patrick’s Day; en de straten kleuren weer groen…
Lees ook:Waarom zetten we een kerstboom neer…
Lees ook:Saint Dwynwen’s Day, Valentijnsdag in Wales…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>