Het is weer (bijna) zomertijd….

Het is weer zover; in de nacht van  zaterdag 24 op zondag 25 maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Dit betekent een uur korter slapen. Dat ‘uurtje’ korter slapen, blijkt niet bepaald goed te zijn voor de gezondheid van (een groep) mensen.

De helft van de Nederlanders heeft er soms weken last van dat ze dat ene uur missen en omschrijven het als een soort ‘jetlag’ gevoel. Ze zijn moe, niet uitgeslapen, uit hun ritme, hebben honger op het moment dat ze anders zouden eten, maar de klok nu iets anders zegt. Kortom hun hele systeem is in de war. Bij het verzetten van de klok, moet de biologische klok zich aanpassen. Het lichaam moet er bij het ingaan van de zomertijd aan wennen om eerder te slapen en vroeger wakker te worden. Deskundigen zeggen dat het om een paar daen gaat en dat  je biologische klok dan aan het nieuwe ritme gewend is.

Jaarlijks op de laatste zaterdag van maart, in het weekend waarin de zomertijd begint, wordt met Earth Hour (‘Het Uur der Aarde’),  een wereldwijde evenement,  aandacht gevraagd voor de effecten van klimaatverandering. Huishoudens en bedrijven worden opgeroepen om de verlichting en andere elektrische apparaten in hun huis voor 1 uur te doven (tussen 20:30 en 21:30 uur). Door de elektriciteit uit te schakelen wordt er natuurlijk energie bespaard, maar ‘Earth Hour’ heeft vooral een symbolische functie. Het evenement is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het eerste ‘Earth Hour’ werd gehouden in Australië op 31 maart 2007. Tegenwoordig doen bijna alle landen van de wereld mee. Het evenement is niet te  verwarren met Dag van de Aarde (Earth Day) op 22 april. In Nederland wordt op de laatste zaterdag van oktober, bij het einde van de zomertijd, het vergelijkbare nacht van de nacht gehouden (bron en foto’s internet).

Lees ook:Uit je doen door de zomertijd…
Lees ook:Het is weer wintertijd…
Lees ook:Het is weer zomertijd…
Lees ook:2012 doemscenario heel dicht bij de aarde, Planetoïde scheert langs Aarde
Lees ook:Zomertijd; altijd weer wennen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>