SoFi; de robot die onder water leeft…

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd om een zachte, behendige robot te creëren waardoor onderzoek onder water makkelijker moet worden (bron www.nieuwsblad.be).

SoFi lijkt net echt als ze door het water glijdt en kan erg stil zijn om vissen en koraalriffen te inspecteren. De robot is gemaakt van silicone en bevat hoogtechnologische snufjes, maar de afstandsbediening werd ooit door duizenden tieners gebruikt om videospelletjes te spelen. Robotten die onder water worden ingezet kunnen het leven in zee verstoren door hun grote afmetingen en luidruchtige propellers. Wetenschappers van MIT hebben woensdag echter de oplossing bij uitstek voorgesteld om in alle rust en kalmte de onderwaterwereld te verkennen: SoFi – uitgesproken als Sofie – een robot die eruitziet als een vis en bovendien ook zwemt als een vis.

“Ik koos de naam SoFi, omdat het de afkorting voor Soft Fish (zachte vis, nvdr.) is”, aldus Robert Katzschmann, een wetenschapper die het project aan MIT in goede banen leidt. “Maar de naam doet me ook denken aan een meisje waar ik verliefd op was in de middelbare school.” Het hoofd van het departement, Daniela Rus, vindt dat de naam “honingzoet” klinkt, en dat is volgens haar ook de manier waarop de vis door het water glijdt. De robot – die ongeveer twee kilo weegt en 48 centimeter meet – is gemaakt van zachte silicone en heeft “artificiële spieren in de staart” die van een hoogtechnologisch soort rubber zijn gemaakt. Alle belangrijke elektronische apparatuur – waaronder een krachtige fisheye-lens – zitten in de neus van de ‘vis’, die erg wendbaar is door haar twee zijvinnen.

Maar SoFi heeft ook een aspect dat net iets minder geavanceerd lijkt dan de rest: ze wordt bedient door een ietwat aangepaste controller van een Super Nintendo. Het ‘bakje’ werd stevig ingepakt, waardoor een duiker de robot kan besturen vanop een afstand van maximum 21 meter. Zo kan SoFi worden ingezet om vissen, koraalriffen en andere zeedieren te bespieden, zonder dat wetenschappers zelf in de kijker moeten lopen. “We kunnen met de robot ook metingen uitvoeren om bijvoorbeeld watervervuiling in de gaten te houden, of om kaarten te maken van de onbekende wereld onder water”, zegt Rus. “Maar we hopen ook dat anderen worden geïnspireerd om ‘zachte’ robotten te maken, die zowel te land, ter zee en in de lucht kunnen worden gebruikt.”

Lees ook:Robotvisjes in menselijk lichaam…
Lees ook:Robot bestaande uit zachte materialen…
Lees ook:Robot Kengoro kan ‘zweten’…
Lees ook:De Kuri robot als huisdier…
Lees ook:Robots die ons leven makkelijker maken…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>