Groene groente en broodje met kruis…

Wat eten we dagen voor Pasen? Op Witte Donderdag vindt ‘s avonds in de kerken de eucharistie (rooms-katholieken) of de instelling van het avondmaal (protestanten) plaats. De gelovigen eten op deze avond brood en drinken wijn. Het brood verwijst naar Jezus’ lichaam, de wijn naar het bloed dat Jezus offerde omwille van het heil van de mensen. Door het avondmaal zullen de christenen Jezus en zijn dood blijven gedenken. In Duitsland wordt deze dag ‘Gruendonnerstag’ (groene donderdag) genoemd. Duisters eten traditioneel groen eten, zoals soep gemaakt van spinazie, prei en peterselie.

Een traditionele lekkernij (Engeland) die altijd op Goede Vrijdag wordt gegeten, is de ‘hot cross bun’. Dit zijn gistbroodjes waarin bessen of rozijnen zijn verwerkt. Op het broodje staat een kruis afgebeeld dat gemaakt is van een mengsel van citroensap, melk en poedersuiker. Oorspronkelijk werden deze broodjes gebruikt in verschillende ceremonies en rituelen. De Christelijke kerk heeft nog geprobeerd dit broodje te verbieden, maar dat lukte niet, omdat ze simpelweg te populair waren.

Er is een verhaal over een jonge Zeeman die met zijn boot vertrok en op Goede Vrijdag weer terug kwam. Voordat hij vertrok vroeg hij zijn moeder (weduwe) of zij hot cross buns wilde maken voor als hij weer terug zou komen op Goede Vrijdag. Zijn moeder deed dat, maar helaas kwam haar zoon niet meer terug. Elk jaar op Goede Vrijdag maakte ze deze broodjes weer, in de hoop dat hij alsnog terug zou komen. Ze verzamelde de broodjes in een net tot aan haar dood. Het huisje waar ze woonde werd toen omgebouwd tot het café ‘The Widow’s Son’ Waar je het net met de broodjes nog kunt zien hangen. Tegenwoordig komt nog steeds elk jaar op Goede Vrijdag een zeiler een nieuw broodje toevoegen aan de verzameling in het net en uit heel Engeland komen zeilers naar het café om te zingen en te bidden voor deze weduwe (bron www.eetzaken.nl).

Lees ook:Vis op Goede Vrijdag…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Is Goede Vrijdag wel zo goed…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Pasen; de winter is (bijna) voorbij…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>