Vandaag is het Witte Donderdag…

De laatste donderdag voor Pasen is de dag die volgens de kerkelijke traditie Witte Donderdag wordt genoemd. Het is het begin van het zogenaamde ‘triduum sacrum’, dat compleet wordt gemaakt door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag herdenkt de christelijke gemeenschap het laatste avondmaal dat Jezus met zijn discipelen nuttigde, een dag voordat hij op Golgotha zou worden gekruisigd.

De gebeurtenissen die op deze bewuste dag plaatsvonden staan in vier verschillende evangeliën opgetekend: Mattheüs 26:17-75, Marcus 14:12-72, Lucas 22:7-65 en Johannes 13:1-18:27. Jezus en zijn discipelen kwamen na zonsondergang samen in een bovenzaaltje ergens in Jeruzalem. Daar namen zij de ‘pesachmaaltijd’ tot zich, ter herdenking aan de bevrijding van het volk Israël uit Egypte.

Voorafgaand aan het pesachmaal, waarvan Jezus als enige wist dat het zijn laatste zou zijn, waste Jezus de voeten van zijn discipelen. Hij brak vervolgens volgens Joods gebruik het brood en deelde dit uit aan zijn discipelen, terwijl hij zei: “Neem en eet, want dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt”. Ook de wijn deelde hij rond, met de boodschap: “Drink er allen uit, want dit is mijn bloed van het verbond, voor velen uitgegoten tot vergeving van zonden”. Later die avond werd Jezus in het Hof van Getsemane op de Olijfberg verraden door één van zijn discipelen, Judas van Iskariot. Op verdenking van godslastering werd Jezus door de Sanhedrin gevangen genomen en nog diezelfde nacht verhoord en opgesloten. De volgende dag volgden zijn terdoodveroordeling en kruisiging (bron isgeschiedenis.nl).

Lees ook:Witte Donderdag; de dag van het laatste avondmaal
Lees ook:Jezus krijgt kus op Olijfberg…
Lees ook:Witte Donderdag; meer dan alleen verraad…
Lees ook:Goede Vrijdag; verlossing van de zonden…
Lees ook:Groene groente en broodje met kruis…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>