Scrooge, elke Kerst weer actueel

Charles Dickens en Scrooge. Het verhaal is onlosmakelijk met de Kerst verbonden en omdat we vlak voor de Kerst zitten zul je veel lezen over Kerst, verhalen, tips, recepten, voorspellingen en nog veel meer. Vandaag het verhaal dat we allemaal kennen, gelezen hebben of gezien hebben. Scrooge, de gierige superzuinige man die toch tot inkeer komt.

Ebenezer Scrooge

Het verhaal van Dickens bevat een super zuinig man die niets maar dan ook niets uitgeeft en alles bewaard. Hij geeft geen geld uit, geeft niets aan collectes, viert geen kerst…… De man wordt tegen kerst geconfronteerd met een 3 tal spoken uit het verleden, heden en de toekomst. Het verleden ziet hij in zijn kaartenspel, elke kaart laat het gezicht van zijn overleden partner zien???? Van schrik wil hij wat drinken maar het glas gaat zweven. Als hij een kaars wil branden tot op het laatste stukje kaarsenvet vliegt dit ook door de lucht…. Hij pakt de vlam maar hoort een stem! Oef het spook uit het verleden dient zich aan.

Terwijl hij gaat zitten en zich even wil warmen aan de kaars begint de tafel te zweven! Oef het spook uit het heden heeft zich aangediend. Het spook verteld hem weinig goeds voor de toekomst. Dat is schrikken voor Ebenezer die zichzelf toch nog steeds als erg nobel en eerlijk ziet. Echter de geest verteld hem dat de geest van de toekomst hem alles zal vertellen erover… Oef denkt Scrooge nog een geest???

Hij hoort geklop op de deur maar ziet niets, alleen een kist en wat mist. De kist zet hij binnen neer. Plotseling gaat de deksel open en stapt de geest van de toekomst eruit. Scrooge schrikt zich wezenloos. De geest begint langzaam te praten en zegt tegen hem dat hij geen vrienden zal hebben en dat door zijn zuinigheid mensen zullen sterven! Hij moet zijn leven drastisch veranderen verteld de geest anders zullen ze hem blijven achtervolgen. Scrooge is bang, 3 in een avond is hem teveel en hij beloofd beterschap. De volgende dag is het kerst.. Zal hij zijn leven beteren?

Ebenezer Scrooge wordt wakker na een zeer onrustige nacht. Zijn overleden partner heeft hem veel laten zien waar hij van is geschrokken. De geest van het heden heeft hem ook niet vrolijk gestemd. En de geest van de toekomst? Daar heeft hij echt wakker van gelegen, de angst van alleen en eenzaam zijn heeft hem geraakt. Hij besluit het roer drastisch om te gooien. “Dit nooit weer” zegt hij tegen zichzelf. Hij maakt zich mooi en gaat de stad in. Voor het eerst in jaren gaat hij Kerst vieren EN geeft geld uit. Dan maar minder rijk.

Lees ook:Geesten bezoeken Scrooge met Kerst
Lees ook:Geest in pub in Liverpool vastgelegd…
Lees ook:Het meisje met de zwavelstokjes…
Lees ook:Objective Becoming; tijd verspreidt zich in alle richtingen
Lees ook:Tarot, prentenboek van de duivel

Geen reacties // Reageer