Zelfdoding in het licht van de Ziel door Ellen Scheffer

Van Ellen Scheffer ontving ik een nieuwsbrief over haar boek “Zelfdoding in het licht van de Ziel”. Ik ontvang regelmatig in de email stukken ter promotie voor het blog en soms plaats ik die hier ook als ik denk dat de lezer er iets mee kan. Met dit boek kunnen we denk ik wel iets. Ik begin met de intro van Ellen zelf.

Mijn naam is Ellen Scheffer

Als beeldend kunstenaar en spiritueel coach zijn mijn werkzaamheden divers, hoewel ze allen uit dezelfde bron voortkomen: mijn behoefte schoonheid te creëren wat te maken heeft met het wezenlijke, de spirituele dimensie van ons bestaan, evenwicht en harmonie.

Als kunstenaar doe ik dat door te schilderen, te fotograferen of kleuradviezen te geven.

Maar als schrijver van boeken en als spiritueel coach, ben ik juist ook op zoek naar het wezenlijke, de kern, dat deel van ons waarin wij ons verbonden voelen met iets dat groter is dan wijzelf zijn.

U kunt mijn boek uitgebreid terugvinden op www.zelfdodinginhetlichtvandeziel.nl

Over zelfdoding bestaat er bij velen een uitgesproken mening en oordeel.

Dat is niet zo verwonderlijk, omdat het bij de meeste mensen aan diepe gevoelens raakt.

Met mijn boek ‘Zelfdoding in het Licht van de Ziel’ probeer ik een andere benaderingswijze ten aanzien van dit gevoelige onderwerp aan te reiken. Deze andere, troostrijke invalshoeken kunnen schuldgevoelens bij nabestaanden wegnemen, zinvol zijn voor mensen die overwegen zelf een einde aan hun leven te maken en nieuwe wegen ontsluiten voor therapeuten.

In veertien gesprekken laat ik nabestaanden, mensen die een poging tot zelfdoding deden en therapeuten uit het alternatieve circuit aan het woord komen.

Gesproken wordt over het onvoorstelbare verlies dat de nabestaanden geleden hebben, over hoe diep de zelfdoding of poging tot zelfdoding in hun leven ingreep en over hoe de gebeurtenis hun leven verrijkt heeft met zelfinzicht en meer bewustzijn.

Vaak was de ervaring de aanzet tot het zoeken en vinden van een nieuw levensdoel en van meer vreugde in het bestaan. Sommige nabestaanden voelen zich nog in contact staan met de overledene, iets dat zij als heel waardevol en ondersteunend ervaren.

Maar ook wordt duidelijk hoe heilzaam een alternatieve, meestal spirituele benadering door de therapeut bij het omgaan met het vraagstuk van zelfdoding kan zijn. Op deze manier worden nieuwe gezichtspunten ten aanzien van het onderwerp van zelfdoding aangedragen.

Ik ga daarbij uit van de gedachte dat we een ziel hebben die na de dood voortleeft en die steeds opnieuw incarneert om op aarde ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen.

Het beladen onderwerp zelfdoding wordt op een toegankelijke en persoonlijke manier belicht in alle interviews. Ik hoop dat mijn boek voor u van betekenis kan zijn.

Met vriendelijke groet,

Ellen Scheffer

 
Fragment uit het boek

 
Bevrijdingsdag

Het is op het moment van het interview precies negen jaar geleden dat Nicole overleed. Omringd door haar familie stierf ze, eenentwintig jaar jong, op de manier die ze zo graag wilde: rustig en waardig. Ze verlangde hevig naar een plek waar ze niet meer zou hoeven lijden: de ‘witte wereld’, zoals ze het noemde.

Op de zwart-wit foto die kort voor haar dood genomen werd, zie ik een mooie jonge vrouw met een naar binnen gekeerde blik, die niet van deze wereld is. Volgens haar ouders had ze prachtige, intens blauwe ogen waar je in kon wegzinken.
“Op vakantie had ze een vriendje. Ze was dertien jaar. We begrepen pas veel later dat die haar grenzen niet heeft gerespecteerd. Wat er precies gebeurd is, weten we niet. De winter na die vakantie ging het mis: ze trok zich steeds meer terug, er was moeilijk contact met haar te krijgen en ze lag dwars. Toen ook trof ik haar voor het eerst in de badkamer aan met een schaar waarmee ze zichzelf sneed. Ik wist niet wat ik zag. Ze was opstandig en had moeite met zichzelf, maar zoiets… Het was echt een shock voor me. Pas later snapten we dat wat er met dat vriendje gebeurd was de ‘trigger’ bleek voor wat haar in haar vroege jeugd was overkomen. Daar wisten wij niets van.

Ik ben toen naar een paragnost gegaan. Die ‘zag’ dat (…) er rond haar vierde iets met haar gebeurd was, iets met haar fietsje en mannen die haar molesteerden en seksueel misbruikten, een blok huizen verderop. Ik vond het onzinnig. Maar toen ik mijn dagboeken erop na sloeg, bleek het te kloppen: ze was toen een keer krijsend en onder het bloed thuisgekomen. Ze vertelde dat ze van haar fietsje was gevallen. Dat lag verderop in de straat. Achter onze wijk zat een vrachtwagenbedrijf en daar moet het zijn gebeurd. Die gebeurtenis heeft toen zowel thuis als op school veel aandacht gekregen, maar werd helemaal verkeerd geduid. Ik heb de signalen niet opgepikt en dat vind ik heel erg.

Kort nadat ik bij de paragnost was geweest en zijn verhaal had gehoord, kregen we een brief van Nicole waarin ze ons in bedekte termen hetzelfde verhaal vertelde. Die mannen hadden haar onder druk gezet: als ze het thuis zou vertellen, zouden ze het huis in brand steken. Toen begrepen we ook waarom ze zich thuis niet echt veilig voelde en vaak bang was alleen te zijn. Ze heeft het ook aan Joop, haar vriend van toen verteld en daarna heeft ze het er nooit meer over gehad.”

Bron: Nieuwsbrief Ellen Scheffer

Lees ook:Nieuwsbrief Ellen Scheffer
Lees ook:Steffany Barton; ‘Contact met dierbaren na zelfdoding…’
Lees ook:Altijd al willen handlezen…
Lees ook:Diamond: “Ik zat hiervoor in het leger…”
Lees ook:Burgerinitiatief zelfdoding tart ChristenUnie

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Zelfdoding in het licht van de Ziel door Ellen Scheffer

 1. carin

  Zoals Ellen dit benaderd is fascinerend.De gedachte dat de ziel voortleeft,bijleerd en opnieuw reincarneerd,herken ik.Ik zag tijdens BDE een kennis,die zelfmoord had gepleegd,gelukkig,lachend en die heeft mij iets bijgeleerd.
  Een zelfdoding roept vragen op,vaak schuldgevoel bij de nabestaanden,maar zet tevens weer opnieuw aan tot denken over de zin en onzin van het leven.Het is negatief geladen,maar door de tijd heen leert men er positief mee omgaan,verrijkend voor velen.Achter alles zit een leer,een wijze,helaas dure levensles.

    /   Reply  / 
 2. Joyce

  Hallo beste Ellen.
  Wat fijn om te lezen dat we op dezelfde manier over zelfdoding denken en dan bedoel het ervaren van de ziel.e.d. Heb vorige week tegen Loes Jeuken gezegd dat het mijn wens is om te gaan schilderen met nabestaande, waarop ze meteen zei dat jij zou komen. Aangezien mijn gezondheid vorige week best slecht was, ben ik niet gegaan. Ik ben erg benieuwd na je boek, de titel alleen al vindt ik prachtig. Mijn geliefde Nicky, mijn tweelingzus, was ook beeldend kustenaar. na haar overlijden ben ik met haar verf aan de gang gegaan, wat ik nu zo’n kleine zes jaar doe. Al gauw merkte ik de therapeutische werking van met kleuren bezig zijn. Ik zou het bijzonder fijn vinden om met je in contact te komen. Wij als tweelingen zijn erg in spiritualiteit geinteresseerd, ik ervaar de aanwezigheid van haar steeds duidelijker. Van een bevriende paragnoste zie haar kan waarnemen, heb ik begrepen dat in in de toekomst ook deze gevoeligheid kan bereiken. Dit zou het grootste wonder in mijn leven zijn, nou dat klopt niet helemaal de geboortes van mijn kinderen zijn dit natuurlijk ook. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik zo open tegen je ben. Gisteren zag ik bij Omroep Max een schilder, die na het overlijden van zijn zoon ook met een groepje mensen is gaan schilderen. Geweldig !
  Beste Ellen, wens je een fijn weekend en hopelijk tot mail contact, Joyce de Rooij

    /   Reply  / 
 3. Ellen Scheffer

  hallo Joyce,
  Ik lees nu pas je mail. Dank voor je reactie. Jammer dat we elkaar niet getrofffen hebben op de dag voor nabestaanden. Je kunt me mailen als je dat wilt. Kijk maar op mijn website, dan kun je van daaraf een mail sturen. http://www.ellenscheffer.nl.
  Ik hoop wat van je te horen.
  Groetjes, Ellen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>