Leestip: “Het huis van Sofia” van Evelina den Boef

De strijd tussen het vrouwelijke en mannelijke is een gevecht dat zich door de eeuwen heen afspeelt. We krijgen er in ons leven allemaal mee te maken…

In Het Huis van Sofia lijdt de hoofdpersoon Herman, schrijver van beroep, al enige tijd aan een schrijversblokkade en hij vermoedt dat een verandering van omgeving de oplossing is.

Hij trekt in het huis van Sofia in waar vijf vrouwen wonen die verschillende gevoelens bij hem oproepen. Zijn aanwezigheid in het huis van Sofia roept bij de vijf vrouwen eveneens uiteenlopende reacties op. In een aantal confronterende ontmoetingen wordt Herman gedwongen zijn mannelijke kant te laten zien. Geleidelijk wordt hem óók duidelijk dat de vrouwen anders zijn dan hij dacht; hij ontkomt er zo niet aan ‘achter’ de mens te kijken.

Steeds worden Herman en de vrouwen daarbij geconfronteerd met hun gedachten, gevoelens en angsten en voelen zij zich gedrongen na te denken over hun eigen leven. De vraagstukken waar zij tegen aan lopen, helpen hen de zin van hun bestaan te vinden.

Fragment uit het boek

(…) “Komt u maar mee,” zegt ze. “Ik stel u voor aan de anderen.”

Elegant draait ze zich om en ik zie hoe haar lange donkere haren, met elke stap die ze doet, vrolijk van links naar rechts over haar schouders meedeinen. Ik herken het tikken van de hakjes. Het eerste contact ging goed, zeg ik in mezelf.

In de wetenschap dat ze me niet kan zien sta ik mezelf toe om, ietwat brutaal, haar vormen in me op te nemen. Mijn ogen strelen haar lichaam en gaan van haar golvende haren naar haar rug, haar middel, haar billen en de van links naar rechts bewegende heupen. Dat alles wordt door haar kleding gedeeltelijk aan mijn oog onttrokken, maar ik heb genoeg fantasie om me het verborgene te kunnen voorstellen. Ik ben pas verzadigd als ik ben aangekomen bij de in zwarte pumps gestoken, iets te kleine voetjes die gracieus en elegant zijn, maar toch stevig ogen.

“God, laat dit moment nog even duren.” (…)

(…) “Eva Goud,” zegt ze, waarbij er een verlegen glimlach verschijnt.

Wanneer ik haar blik probeer te vangen slaat ze haar ogen schuchter neer.

De andere vrouw is een al wat oudere dame die met moeite uit haar stoel omhoog komt. Als ik aanstalten maak om haar te helpen, wuift ze me met een handbeweging weg.  Met krakende stem zegt ze: “Meneer Gotlieb, u bent precies op tijd voor de thee. Ik ben Godelina Mater.”  Terwijl ze dit uitspreekt, wijst ze naar de fauteuil die het dichtst bij haar staat, klaarblijkelijk ten teken dat ik daar moet gaan zitten. Zenuwachtig kijk ik van de een naar de ander en doe een stap in de richting van de aangewezen stoel. Pas als iedereen zit, neem ook ik plaats en zak diep weg in het pluche van de zitting.

Het doet me denken aan de bezoekjes bij oma, toen ik negen jaar oud was. Ook daar waren de stoelen té groot en zakte ik té ver weg in de fluwelen bekleding. Het was toen fijn om in mijn pyjama, met gewassen haren, vlak voor het naar bed gaan nog een kopje choco van oma te krijgen. Oma wist wel wat jongens van negen jaar wilden. Overdag ravotten en de wolf zoeken, van wie oma zeker wist dat hij gezien was in het bos achter het huis. ‘s Avonds voelde ik de liefdevolle koestering van oma’s zachte gerimpelde handen over mijn kort geknipte haren. Ze vertelde verhaaltjes van vroeger die, bij nader inzien en vele jaren later, ongekende wijsheden bleken te bevatten. Na de chocolademelk was het bedtijd en zorgden haar verhalen en mijn avonturen voor bijzondere dromen. (…)

 
Evelina den Boef heeft vanaf 2001 een praktijk voor persoonlijke ontwikkeling en analytische therapie, waarbij zij vooral gebruik maakt van het gedachtegoed van de Zwitserse psychiater C.G. Jung.

‘Eigenlijk loopt de zoektocht van Herman naar het vinden van een doel of zin van zijn bestaan parallel met die van ieder ander mens in deze wereld. Het is een levensweg die je niet kunt kiezen, maar waar je toe wordt geroepen.’

Bron: spiritboek.nl

Lees ook:Gemummificeerde alien met grote ogen ontdekt in Mexico…
Lees ook:Deel 2 interview Herman de Regt, paranormaal is onzin.
Lees ook:Handafdrukken op de muur…
Lees ook:Vreemde handafdrukken op muur…
Lees ook:Vrouwen geloven in leven na de dood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>