Esther Penninkhof, helaas overleden na operatie hernia

Vanmiddag was het schrijnende verhaal al te zien van de ouders bij Medische Missers. Dit is het verhaal achter het drama dat het meisje moest overkomen. De arts was dr. De Graaff, hij had dienst en weigerde te komen.

Hernia

Esther Penninkhof gaat, nu acht jaar geleden, voor een ‘onschuldige’ hernia- operatie naar het ziekenhuis. Door een opeenstapeling van medische fouten overlijdt ze 10 uur na de operatie. In deze tweede aflevering van Missers vertellen de ouders wat Esther is overkomen.

Dit voorjaar, ruim zeven jaar na de tragedie, belt de arts van Esther hen plotseling op. Esther Penninkhof (24) wordt geopereerd aan een dubbele hernia. Tijdens de operatie daalt haar bloeddruk plotseling en daardoor raakt ze in een zogenaamde medische shock. Een situatie die niet levensbedreigend is als er adequaat op wordt gereageerd. Maar dat gebeurt niet.

Na de operatie gaat ze wegens plaatsgebrek naar een andere afdeling. De dienstdoende arts is daarvan niet op de hoogte en controleert haar niet. Bovendien heeft de opererende arts geen melding gemaakt van de complicaties tijdens de operatie. De dienstdoende arts die daarna voor haar verantwoordelijk is, gaat aan het einde van de dag naar huis.

De verpleging belt de arts vier keer om te vertellen hoe slecht het met Esther gaat. Maar de arts komt niet. Esther krijgt infuusvloeistof om de lage bloeddruk te bestrijden. De verpleging gaat op eigen initiatief handelen. Zij vergeten te kijken hoeveel Esther uitplast en hoeveel vloeistof ze eerder toegediend heeft gekregen. Esther kan haar vocht niet uitplassen maar krijgt wel steeds nieuwe toegediend.

Uiteindelijk overlijdt Esther ‘s nachts nadat haar vijf en een halve liter infuusvloeistof is toegediend. De doodsoorzaak luidt: ‘overvulling’. De dienstdoende arts is door het Medisch Tuchtcollege berispt. In aflevering twee van Missers vertellen de ouders over het verlies van hun dochter en hun juridische strijd om de arts gestraft te krijgen. Een straf die volgens de ouders te laag is. Wat hen wel hielp is dat de arts, zeven jaar na de dood van Esther plotseling opbelt met een spijtbetuiging. En de naam van deze arts is dus Dr. De Graaff………………………. op de lijst dus van laat maar ik ga naar een ander.

Lees ook:Dr. De Graaff neurochirurg MST Enschede liet patiente doodgaan!
Lees ook:Medische missers in Beeld
Lees ook:Stelling van de week, medische missers
Lees ook:Medische Missers Medisch Spectrum Twente Enschede op een rij.
Lees ook:Medische missers te weinig bestraft

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Esther Penninkhof, helaas overleden na operatie hernia

 1. Michael

  Schandalig
  en na 7 jaar een telefoontje is dit geen troost.

  Helaas kan ik og wel een paar gevallen zo, en heb ik mijn zwager 7 jaar geleden gered door hem met spoed naar Het AMC met over te laten plaatsen die hebben zijn leven toen gered hij had maar 5 liter teveel bloed gekregen aan transfusie ik vroeg waar al dat andere bloed dan was??

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Michael, eigenlijk wordt het tijd voor een Stichting of Meldpunt die en met deskundigen en juristen dit op gaat pakken.

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, er zijn ontelbaar verhalen van mensen die missers meemaken, volgens mij mag je tegenwoordig in je handen knijpen als er eens een keertje iets goed gaat!
    Ik heb zelf veel in ziekenhuizen gelegen, maar als je alleen al ziet hoe de communicatie is bij het verplegend personeel, dat zaken niet doorkomen, niet genoteert worden. Er arts-assistenten aan je bed komen die het zelf op willen lossen, niet hun meerdere inschakelen of te laat. Niet goed op de hoogte zijn van de werking en bijwerkingen van medicijnen. De laatste keer dat ik in het ziekenhuis lag kwam de arts-assistente aan mijn bed om even over mijn medicatie te praten, want ik gebruikte een erg zwaar middel (volgens haar) wat heel gevaarlijk was als ik dat door zou blijven slikken, wie dat voorgeschreven had etc. Ik vroeg haar over welk medicijn ze het had. Ze noemde de (medische)naam. Levens gevaarlijk mevrouw! Zei ze er nog bij. Ik heb haar eens aangekeken, en zei wil je even in je medicijnenboekje kijken? Vond ze onzin maar deed het toch maar.(ik wist allang dat ze het dus bij het verkeerde eind had) Ja hoor, ik heb het even kijken oh, het is vitamine D……eh ik ga even overleggen en weg was ze en nooit meer terug gezien! En dan gaat dit over een simpel vitamientje, waar ik best een paar dagen zonder kan, maar niet te lang want mijn lichaam maakt dat niet genoeg aan. Maar voor hetzelfde geld word er een medicatie stopgezet die voor levenbedreigende situaties zorgt, gewoon omdat zo’n sufferd niet goed leest of niet eens leest maar het gewoon denkt te weten, want he, ze zijn toch al bijna dokter!!!

      /   Reply  / 
 2. Michael

  Wat let ons

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Medische Missers Medisch Spectrum Twente Enschede op een rij. | Paranormaal

 4. hernia

  Verschrikkelijk

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>