Neuroloog kon jarenlang zijn gang gaan in MST. Schokkend rapport!!!

Neuroloog MST kon jarenlang gang gaan

Honderden verkeerde diagnoses, onjuiste medicatie, doodongelukkige patiënten en collega’s en leidinggevenden die niet ingrepen. Vrijwel alles ging fout omtrent neuroloog Ernst J., in het Medisch Spectrum Twente (MST).

Verkeerde diagnose
Dat is de conclusie van de commissie-Lemstra, die op verzoek van de Raad van Bestuur (RvB) van het MST onderzoek deed naar het handelen van de omstreden neuroloog in de jaren 1992 tot 2003. Elf jaar lang was de aan medicijnen verslaafde J. werkzaam bij het MST, en in die jaren heeft hij bij tientallen, mogelijk honderden mensen een verkeerde diagnose gesteld en onjuiste medicatie voorgeschreven.

Eigen werkwijze
Tijdens zijn dienstverband in Twente liep de samenwerking met andere neurologen op zijn zachtst gezegd stroef, zo stellen de onderzoekers. J. werd binnen de groep gezien als een solist, die er zijn geheel eigen werkwijze op nahield. De man hield bijvoorbeeld nauwelijks dossiers bij, en weigerde zich aan afspraken te houden die in de vakgroep Neurologie van het MST gemaakt werden.

Niet ingegrepen
Signalen van collega’s werden niet of nauwelijks opgemerkt of overgenomen door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, het Medisch StafBestuur (MSB) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Raad van Bestuur wist al die jaren van de misstanden op de afdeling neurologie, maar greep desondanks niet in. Sterker nog, de RvB stopte al die tijd de conflicten en het laakbare gedrag van J. in de doofpot, totdat zij er in 2003 echt niet meer omheen kon, zo valt te lezen in het rapport.

Medicijnen gestolen
In dat jaar stal de neuroloog medicijnen voor eigen gebruik, waarop een waarschuwing volgde. Toen hij vervolgens een recept vervalste, eveneens voor eigen gebruik, kon de RvB niets anders doen dan de neuroloog naar huis te sturen. Hoewel de Raad van Bestuur nog overwoog J. na een tijdje weer aan het werk te laten, werd hij onder druk van de werkgroep voor een keuze gesteld: of blijven, maar dan zou er een onderzoek naar zijn functioneren volgen, of met ziekteverlof naar huis gaan met doorbetaling van salaris tot aan vervroegde pensionering. De neuroloog koos voor het laatste.

Geen gehoor
In 2003 werd de neuroloog op non-actief gesteld op basis van zijn disfunctioneren en was het er de Raad van Bestuur alles aan gelegen de affaire binnenskamers te houden. Er werd geen onderzoek ingesteld naar de reeds aangerichte schade voor patiënten, en mensen die met klachen en vragen kwamen, werden afgehouden of afgeweerd. Ook deze opstelling wordt door de commissie scherp veroordeeld.

De beerput gaat open
Pas begin dit jaar komt een en ander aan het licht, als blijkt dat neuroloog J., tegen alle afspraken in, opnieuw aan het werk is gegaan bij een ziekenhuis in Duitsland. Als hij daar ontslagen wordt vanwege het stellen van foute diagnoses, wil de huidige Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente openheid van zaken geven. Daarbij wordt de hele beerput opengetrokken; inmiddels hebben 139 slachtoffers een klacht ingediend tegen de neuroloog, 75 van hen begonnen een civiele procedure. Zeker 20 mensen hebben al een schadevergoeding gekregen.

Bekijk hier de samenvatting van het rapport (.pdf)
© RTL Nieuws.nl

Lees ook:Neuroloog J. erkent ‘medische fouten’
Lees ook:Het Medisch Spectrum Twente neemt de klachtenprocedure inzake medische missers onder de loep.
Lees ook:Commissie uit zware kritiek op MST Enschede (en terecht)
Lees ook:Tweede Kamer wil nader onderzoek affaire Jansen Steur
Lees ook:Aangifte van verduistering patientendossier MST Enschede!!!!!

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Neuroloog kon jarenlang zijn gang gaan in MST. Schokkend rapport!!!

 1. Roos

  Het is eigenlijk toch allemaal te gek voor woorden, als je toch leest hoelang deze man gewoon zijn gang heeft kunnen gaan? Wat hij allemaal heeft aangericht?! Dit kan allemaal maar in dit zo goed georganiseerde, vol met regels en wetten, ONS Nederland! Ja, inderdaad, ik ben boos, boos op die man, boos op allen die hem de hand boven het hoofd hebben gehouden, koste wat kost…
  Hoeveel van zulke idioten worden er nog meer de hand boven het hoofd gehouden, wannneer komt er nog zo’n geval aan het licht? Bah, ik walg er van!

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, de stoppen zijn er hier door geslagen.

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, ja dat snap ik, die stoppen kan je inblijven draaien de komende tijd ben ik bang…

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     @Roos, tsja……. op volle toeren dan maar met een muziekje erbij?

       /   Reply  / 
    2. Roos

     @Roos,als het dan moet, dan maar een beetje gezellig. Hoofd omhoog meis! Het zal echt goedkomen

       /   Reply  / 
    3. Roos

     @Isabel, ik had het natuurlijk tegen jou, sorry…

       /   Reply  / 
     1. Isabel Blanco Auteur

      @Roos, :)

        /  
 2. carin

  Die beerput van Janssen Steur is eindelijk open,maar er komen er nog meer.De medische wereld met hun wetten en regeltjes,die maar al te vaak aan de laars worden gelapt ten koste van patienten,heeft nog meer onder de mat geveegd en daardoor *groeit* in de toekomst het aantal gevallen van BDE en BLE opvallend meer,mn.in Limburg.

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @carin, is daar en reden voor, en dan doel ik op jouw uitspraak: mn in Limburg?

     /   Reply  / 
   1. carin

    @Roos, ik *voel* het aankomen.In mijn omgeving hebben velen iemand aan kanker verloren en medisch onverklaarbare dromen,visioenen,BLE en BDE gehad.Dat neemt momenteel toe en diegenen die zoiets hebben stuur ik naar de huisarts.Ik vraag me af,wanneer hun die toename nog niet opvalt.Steeds meer mensen wandelen de psychologische hulpverlening in,raken in de war van iets,worden onrustig,voelen zich opgejaagd van binnen,hebben slaapstoornissen en zijn vooral zichzelf niet,vertonen gedragsveranderingen enz.net als de bejaarden die even het Charles Bonnet syndroom hebben.

      /   Reply  / 
    1. Roos

     @carin, misschien zien de huisartsen de toename ook wel, maar kunnen ze er niets mee, staan zij ook met hun rug tegen de muur.

       /   Reply  / 
 3. carin

  Aha,net als ik met een BDE?
  Dan zullen er in de toekomst wel onderzoeken naar komen,waarom een forse toename in Limburg,net als twee jaar geleden de forse toename van problemen in de jeugdzorg.

    /   Reply  / 
  1. Roos

   @carin, ze zullen uiteindelijk wel moeten, denk je ook niet?

     /   Reply  / 
 4. Roos

  Isabel, ik ben trots op je! Jullie zijn er nog niet, maar de aandacht is er nu, en nu kan echt niemand er nog onderuit, boeten zullen ze, en goed ook! Alles wat er naar buiten is gekomen vandaag, dingen die jij ons hier op het blog ookal hebt verteld, maar nog veel en veel meer hebben we vandaag allemaal kunnen horen en zien op de tv, kunnen horen op de radio en kunnen lezen op internet, de bom is gebarsten! Het werd tijd!

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, tis alleen jammer dat ze dan weer vergeten dat ook moeder d’r stukken bij de commissie ligt en dat je dan voor de persconferentie en het rapport wordt overgeslagen. Hoezo gaat de raad ermee aan de slag en het aanpakken. De contact verlopen op zijn zachts gezegd nogal belabberd……..

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, frustrerend is het! Jullie mogen niet vergeten worden, ook jullie hebbben het recht op een eerlijke en oprechte manier behandelt te worden. Ik hoop echt dat jullie ook gehoord gaan worden en er rust gaat komen bij jullie….

      /   Reply  / 
   2. Ariadne

    @Isabel Blanco, jou kennende: je blijft er bovenop zitten, maar het is een oude truc: frustreer de mensen en ze raken zo vermoeid dat ze het er uiteindelijk maar bij laten zitten. Nou, dan kennen ze onze terriër Isabel nog niet. Hou vast die stok!!

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     @Ariadne, ben al bezig net de IGZ en gisteren MST al op de kop gezeten, eveneens de verzekeraar nog maar even op de puinhopen gewezen.

       /   Reply  / 
 5. Michael

  Dat hele ziekenhuis moet eens flink op de schop uitgeezonderd de goede verplegers dan als die er zijn

    /   Reply  / 
  1. Ariadne

   @Michael, ik vermoed dat dat ook gaat gebeuren, het rommelt aardig binnen de raad van bestuur en er gaan dingen veranderen daar.

     /   Reply  / 
   1. Isabel Blanco Auteur

    @Ariadne, wanneer ? Gisteren? Zal tijd worden.

      /   Reply  / 
    1. Ariadne

     @Isabel Blanco, jij bent de eerste die wat hoort als ik wat meer weet.

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>