Antwoorden Kamervragen aan Minister Klink over Truus Blanco door VVD!!!

Voor het gemak zet ik mijn eigen antwoorden ertussen maar dit zijn de antwoorden van Minister Klink aan de heren Zijlstra en Ten Broeke en middels dit blog kan ik beide heren ook persoonlijk bedanken. Uiteraard heb ik de antwoorden met iets meer detail hun beiden verstrekt met stukken. En mocht het nodig zijn dat zal ik nog meer stukken overhandigen. Het wordt tijd dat de Commissie Lemstra gelijk krijgt!

Antwoorden op Kamervragen Ten Broeke en Zijlstra over aangifte tegen een neuroloog

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Zijlstra en Ten Broeke (beiden VVD) over aangifte tegen een neuroloog (2009Z13660).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Zijlstra en Ten Broeke over aangifte tegen een neuroloog (10 juli 2009).

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel “Justitie bekijkt nalatigheid neurochirurg”? 1)

Ja.

“Isabel Blanco: Ik heb de minister persoonlijk op de hoogte gesteld via Postbus 51 dus dat klopt wel.”

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat er aangifte is gedaan tegen een op dit moment bij het Medisch Spectrum Twente werkzame neurochirurg wegens het niet verstrekken van medicijnen na een bacteriële infectie? Zo ja, maakt dit deel uit van een breder onderzoek naar de neurochirurg die werkzaam was bij het Medisch Spectrum Twente en waar momenteel een onderzoek naar loopt?

Ja. De aangifte is opgenomen door de politie. Deze aangifte maakt geen deel uit van een breder onderzoek. Verdere informatie over de aangifte en het onderzoek kan momenteel niet worden verstrekt.

“Isabel Blanco: Jansen en De Graaff werkten samen die tijd, er zat aan de stukken van Dr. De Graaff een brief gehecht die van Jansen was. De brief was een verzoek om info van de Trial (zie bijlage). Jansen was destijds bezig met een onderzoek van micro-organismen en de werking op vertraging van Parkinson. hetzelfde micro-organisme werd gebruikt als combinatie chemo die moeder heeft gehad. De bief zat achter een lijst punctie verslagen van dr. De Graaff waaronder die met die chemo. “

Vraag 3
Kunt u bevestigen dat deze neurochirurg samenwerkte met de neurochirurg waar momenteel een onderzoek naar loopt?

Nee, dat kan ik in het belang van het onderzoek ontkennen noch bevestigen.

“Isabel Blanco: Ja dus, ik kan dat wel als betrokkene.” Beide heren hebben bij elkaar gezeten in de periode dat mijn moeder de chemo kreeg toegediend, de experimentele kuur die je hier terugvind op het blog”.

Vraag 4
Is de samenwerking met de neurochirurg waar aangifte tegen is gedaan met de neurochirurg waar momenteel een onderzoek naar loopt, onderdeel geweest van de onderzoeken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2000 en 2004 naar de laatstgenoemde heeft gedaan? Zo nee, waarom is dit niet onderzocht?

Nee. Op 21 april 2009 is bij de IGZ een melding binnengekomen van een behandelgeschiedenis voor verschillende aandoeningen in het MST die zich uitstrekt over 20 jaar vanaf 1980. Hierbij is ook een klacht ingediend over een neurochirurg uit het MST over handelen uit 1993. Gezien het feit dat deze melding pas dit jaar is ingediend en de IGZ dus niet eerder op de hoogte was van de klacht over het medisch handelen van de neurochirurg in 1993, heeft de IGZ de klacht niet bij de eerdere inspectieonderzoeken in 2000 en 2004 kunnen betrekken.

Isabel Blanco: Dit is correct, echter de IGZ weigert zich neer te leggen bij het feit dat wij de stukken pas sinds juli 2009 in ons bezit hebben en daardoor niet eerder een melding konden doen. Uit de brief van de IGZ van 31 augustus 2009 blijkt ook de halsstarrige houding van de IGZ. Men weigert ook maar iets te doen, en wil niet eens actie ondernemen in de bemiddeling van het verkrijgen van alle stukken. Ze hebben van ons meldingen gehad in augustus 2009. Waaronder ook de melding dat het MST tot op de dag van vandaag zelfs medische gegevens weigert door te sturen naar andere ziekenhuizen op verzoek van artsen. Mw. Blanco is daardoor verstoken van goede zorg terwijl ze wacht, al maandenlang op een spoedoproep van een ziekenhuis in Nederland van de vaatchirurg. Ze heeft een aorta vernauwing. Klink weet dit!

Vraag 5
Deelt u de mening dat er aanleiding toe was om dit bij de desbetreffende onderzoeken te betrekken? Zo nee, waarom was dat volgens u en de IGZ niet nodig?

Nee, de IGZ doet, ook met de huidige kennis die uit de melding van 21 april 2009 volgt, geen nader onderzoek naar het medisch handelen van een neurochirurg in 1993. De reden hiervoor is dat de casus te lang geleden heeft plaatsgevonden, waardoor feitenonderzoek niet goed meer mogelijk lijkt en er verder geen signalen over deze neurochirug bij de IGZ bekend zijn.

“Isabel Blanco: De Minister moet weten dat de neurochirurg vaker betrokken is bij medisch falen. Getuige het overlijden van Esther Penninkhof in 2001. IGZ greep niet in, gisteren kreeg ik zelf een melding van een andere patiente van het falen van dr. De Graaff. En zo zijn er vele zaken bekend. Echter de IGZ doet ook met de gegevens van de neurochirurg niets. De man houdt er overigens qua dossiervoering en wetenschappelijk onderzoek dezelfde handelswijze als Jansen op na. Dit weet de Minister ook.”
1) RTV Oost, 7 juli 2009 http://radiooost.nl/nieuws/?nid=98933

Bron: Ministerie Volksgezondheid

Lees ook:VVD stelt vragen minister Klink nav aangiftes mw. Blanco artsen MST
Lees ook:Opnieuw specialist (neurochirurg) MST onder vuur
Lees ook:Opnieuw neurochirurg MST onder vuur
Lees ook:MST opnieuw in opspraak, been afgezet na foute diagnose!
Lees ook:Weer aangifte tegen neuroloog MST poging moord en verduistering (mijn moeder)

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Antwoorden Kamervragen aan Minister Klink over Truus Blanco door VVD!!!

 1. Roos

  Heel goed van je dit openbaar maakt Isabel. Het lijkt me toch de taak van Klink dat ook jullie zaak juist behandeld en ondersteund word!

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, volgende week debat he.

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, heel goed, de minister moet antwoord geven en handelen!

      /   Reply  / 
 2. carin

  Super, en als er een schaap over de dam is,volgen er meer.De IGZ is stug in hun houding? Zo zijn er meer,de L.V.H. bijvoorbeeld.De medische wereld wenst geen kritiek,willen stilte omtrent zulke zaken.De doofpotaffaire is voor hun doen,de beste,oudste en vertrouwdste en aangeleerde methode.Een minder functionerende arts niet is dicredit brengen,want dat brengt onrust bij patienten,een conservatieve manier om……..de eed van Hypocrates???

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @carin, de eed kennen ze niet meer volgens mij maar de houding van de IGZ is te stuitend voor woorden.. Ze worden aan alle kanten gekraakt in het rapport van de Commissie Lemstra maar de brief van 31 augustus 2009 is exact hetzelfde als 21 april 2009.

     /   Reply  / 
 3. Siefried van Hoek

  Bijgaande dan een verwijzing naar een visie als samenvattend commentaar ten aanzien van de zaak Jansen-Steur van mijn hand. Met bijvoorbaat dank voor uw aandacht. Laten we hopen dat de inhoudelijke behandeling van kwalijke kwesties zoals deze gebruikt worden om er iets positiefs mee te doen in de hervorming van de medische wetgeving die gaande is.

  http://www.medicalfacts.nl/2009/10/21/jansen-steur-heeft-spijt/#respond

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   Wordt tijd he.

     /   Reply  / 
 4. Siefried van Hoek

  @ Isabel:
  zou ik zo ook denken, en dat het slachtofferschap niet voor niets is geweest. Uiteindelijk is een van de belangrijkste redenen dat slachtoffers een procedure beginnen om te voorkomen dat het lot ook een ander ten deel valt ver boven een (gesuggereerd) geldelijk belang.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>