Neuroloog J. erkent ‘medische fouten’

Neuroloog J. erkent medische fouten’

De in opspraak geraakte neuroloog Ernst J. erkent dat hij bij een aantal patiënten verkeerde diagnoses heeft gesteld.

Betreurenswaardig
“In een paar gevallen zat hij ernaast en dat betreurt hij zeer”, verklaart zijn advocaat Frank van Gaal tegenover RTL Nieuws.

Medische missers
Ernst J. was tot 2004 neuroloog in ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Deze week verscheen een zeer kritisch rapport van de commissie-Lemstra over zijn disfunctioneren. Bijna twaalf jaar lang zou hij de ene medische misser na de andere hebben gemaakt. Dat gebeurde onder het toeziend oog van zijn collega’s, de medische staf, de raad van bestuur en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die kregen er in het rapport dan ook flink van langs.

Verkeerde diagnoses
De aan medicijnen verslaafde arts stelde bij tientallen, mogelijk meer dan honderd mensen verkeerde diagnoses en gaf ze onnodig zware medicijnen. Tientallen patiënten leefden jarenlang in de veronderstelling dat ze leden aan ziektes als dementie, Parkinson of MS. Ook gebruikte de neuroloog volgens de commissie patiënten voor wetenschappelijk onderzoek zonder dat zij dat wisten.

Aangeslagen
Volgens zijn advocaat herkent de neuroloog zich niet in het beeld dat hij zoveel jaren achter elkaar zou hebben geblunderd. In het onderzoek zijn 35 patiëntendossiers bekeken van 1992 tot eind 2003 en in vrijwel alle gevallen ging er volgens de commissie veel mis. “Dat is bij Ernst J. ingeslagen als een bom”, vertelt zijn advocaat. “Mijn cliënt reageert echt aangeslagen. Wij kennen al die 35 dossiers nog niet. Die gaan we nog onderzoeken. Mocht blijken dat er meer fouten zijn gemaakt, dan lijkt het mij logisch dat hij ook daarvoor excuses zal maken.” J. heeft het rapport van de commissie-Lemstra zelf nog niet gelezen. Hij verblijft op dit moment in het buitenland.

Nog niet gehoord
De neuroloog is nog niet gehoord door de politie. Dat is opmerkelijk, omdat al in januari van dit jaar aan het licht kwam dat het hier gaat om een omvangrijke zaak met veel slachtoffers. Er loopt op dit moment wel een strafrechtelijk vooronderzoek naar de arts. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels meer dan 100 aangiftes binnengekregen. In november of december denkt het OM te beslissen of de arts strafrechtelijk wordt vervolgd.

© RTL Nieuws.nl

Lees ook:Omstreden neuroloog (MST) nog spoorloos
Lees ook:Commissie uit zware kritiek op MST Enschede (en terecht)
Lees ook:Patiënten omstreden neuroloog Jansen-Steur gezocht
Lees ook:Neuroloog kon jarenlang zijn gang gaan in MST. Schokkend rapport!!!
Lees ook:Ex-neuroloog Jansen Steur van het MST ontkent dat hij jarenlang foutieve diagnoses heeft gesteld.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Neuroloog J. erkent ‘medische fouten’

 1. Roos

  Natuurlijk herkent die alcoholist zichzelf niet! Wat wil je met cocktails van drank en pillen.
  En hoezo heeft hij het rapport nog niet gelezen? Getuigt wel weer van geen respect voor de slachtoffers. Het rapport staat op internet te lezen, dus snap ik niet zo goed wat het probleem is, dat heeft echt niets te maken met dat hij in het buitenland vertoeft…..

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Roos, eh wat erger is: narcistisch borderline. Dat komt je door drank niet aangewaaid ofzo. Dr Bibber is altijd al fout bezig geweest.

     /   Reply  / 
   1. Roos

    @Isabel Blanco, walchelijk dat die mafkees altijd maar gewoon zijn gang kon gaan!

      /   Reply  / 
 2. karin

  Ben benieuwd hoe het uiteindelijk gaat aflopen.

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @karin, ik ook

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>