Willem van de Moosdijk, de kruidendokter

Klinkt als Klazien uit Zalk toch? Kruidendokter, deze vrouw stond bol van de oude "wijsheden" en met simpele dingen kun je een hoop doen. Maar Willem van de Moosdijk deed het net even iets anders moet ik bekennen. Op zoek naar kruidendokters als Klazien stuitte ik op een interessant artikel.

Ja, dat is een mooie auto he voor een kruidendokter. Hij kon het zich veroorloven! In de jaren zestig dreef hij in het Brabantse drop Casteren een zeer lucratieve handel. In 1968 draaide deze man een weekomzet van…………… 100.000 gulden! Van heinde en verre kwamen ze in zijn kruidenhandel of werden zijn kruidendrankjes met 18 busjes bezorgd! Hoezo levert alternatief niets op??

Levend als een vorst deed hij ook wat goede dingen. Arme gezinnen kregen wekelijks gratis boodschappen van hem. Maar goed, hij leefde er zelf dan ook heel goed van. De kruidendokter werd langzaam maar zeker steenrijk van zijn drankjes.

Maar goed aan alles kan een einde komen en ook Willem ontkwam niet aan onderzoekers en zelfs TV. In 1968, vrijdag 13 december (moet de dag zijn geweest, vrijdag de 13de, kan niet anders) noemde Willem Duys hem een grote oplichter, de arts van de soepgroente zeg maar. Daarmee vergeleek Duys zijn kruiden. Zijn reputatie was kapot in ieder geval.

Moraal was dat Willem niets meer verkocht maar ook eigenlijk genoeg had verdiend om rustig door te kunnen leven. Maar ja die levensstijl he….. oef moeilijk.

4 jaar later wordt het ingewikkeld, de guldens zijn op en hij heeft alleen nog belgisch franc's die moeten worden omgewisseld. Slechts een slordige 14 miljoen. Een bankbediende wordt in de zaak betrokken die er zelf ook niet armer van wordt. Op een ochtend staat de bankbediende met 1.4 miljoen gulden op zijn stoep. In plaats van de belgische franc's te geven grist hij de koffer uit de hand van de bediende en vlucht weg. Hij begraaft de "schat" in de bossen. Evenwel wordt hij in 1972 gearresteerd en moet 4 jaar de gevangenis en psychiatrische kliniek in. De vindplaats heeft hij nooit verteld! En het bos zelf? Dat is uigekamd door het leger en honderden gelukszoekers….. maar er is niets gevonden.

Och als u de volgende keer de hond uitlaat in de Vessemse bossen, denk dan even dat er een koffer met geld staat.

Lees ook:Boekpresentatie ‘Boek van het Zelf’ van Willem Glaudemans…
Lees ook:Hildegard van Bingen
Lees ook:Moord Willem Wijker in Het Zesde Zintuig
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende….
Lees ook:De duivel in de ogen van haar zoontje…

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Willem van de Moosdijk, de kruidendokter

 1. Vrijdenker(?)

  Moosdijk was helemaal niet zo gek als de mensen dachten. Hij importeerde velerlei kruiden, er zijn er nu in 2009 nog veel tegen allerhande kwalen en gebreken. Ze werkten echt, laxerende, rustgevende enz. enz. Maar wat deed Van Moosdijk. Hij liet de verschillende soorten kruiden bij elkaar voegen in 1 grote zak, zo’n zak met kruiden werden duur verkocht. Van Moosdijk had en hoefde geen verstand te hebben van de kruiden en ziekten . Ze waren toch voor ALLE kwalen geschikt. Dat was aanvankelijk zijn succes. Alleen ze hadden wel bijwerkingen. Nam je deze kruiden als rustgevend middel kreeg je er buikloop gratis bij kado (of cadeau?)……..hm.

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   @Vrijdenker(?), hihi

     /   Reply  / 
 2. Danny van Strien

  Zo kon en kan je ook rijk worden Het dorp Casteren was meteen op de kaart gezet En Willem van de Moosdijk is volgens wikipedia de bekenste inwoner ooit van dat dorp Door een Tv Show werdt zijn Carriere opgeblazen en werdt er nooit meer iets van gehoord of vernomen en verdween hij uit de schijnwerpers.

  Vriendelijke Groeten Danny van Strien

    /   Reply  / 
  1. Vrijdenker(?)

   @Danny van Strien, een bedrag van een miljoen zou nooit teruggevonden zijn. Na de aanslag op een bankbediende die hij het geld afhandig heeft gemaakt is hij nog gezien op het Velperbroekcirquit (toen nog een rotonde) in een naar ik meen blauwe kleine Fiatbusje. Zelf zat hij met breed postuur achter het stuur met een magere wat kalende man naast zich, vermoedelijk zijn broer richting Zevenaar. Duitse grens over is onwaarschijnlijk, op A 12 was grenscontrole. Afslag naar Emmerich was een mogelijkheid, daar werd steekproefsgewijs gecontroleerd en communicatiemiddelen waren destijds beperkt. Leuk dat je reageerde op dit bericht. Bedankt en tot schrijfs.

     /   Reply  / 
 3. Radio Superstar Danny van Strien

  Tegenwoordig schijnt hij van zijn oude dag te genieten en is zijn luxe leventje voorbij maar de man heeft het er vroeger wel van genomen je moet er maar opkomen op zoiets en dat de mensen ook nog eens wijsmaken een prachtig levensverhaal is het en blijft het Er komt bij zoiets meer kijken dan je denkt

  Vriendelijke Groeten Danny van Strien

    /   Reply  / 
 4. Danny van Strien

  Deze Willem van de Moosdijk heeft miljoenen verdiend met deze oplichting
  In die tijd al ik ben zelf niet verder gekomen ooit in het verleden dan 15000 a
  25000 Euro

  Vriendelijke groeten Danny van Strien
  Ex Afpersing Ex Oplichter

  Ex Jeugd crimineel
  Ex crimineel
  Ex Geweldpleger

  http://www.dannyvanstrien.jimdo.com

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>