Hélène Smith, medium

Hélène Smith, de amuse zeg maar van Prof. Flournoy die door haar zijn meeste bekende werk From India to the planet Mars in 1900 schreef. De wetenschapper vond de gave zo opmerkelijk dat hij haar lang onderzocht en bestudeerde. Amuse in de zin van amuseren.

Ze gebruikte een andere naam dan haar eigen, ze is geboren in Zwitserland, Geneve als Catherine Else Muller in 1861 en sprak gedurende seances Marsiaans… Ferdinand De Saussure, de grondlegger van het linguist denken legitimeerde Helene's Marsiaans als een autenthieke taal. Andrea Breton en andere Surrealisten waren onder de indruk van haar gave om berichten vanuit het diepste van een wezen te kunnen noemen. Al haar verhalen gingen over de planeet Mars. Ze gaf beschrijvingen over hoe het eruit zag, sprak de taal en vertelde verhalen erover. En het is onvoorstelbaar maar ze werd wel geloofd.  

Sommige verhalen gingen over romantische romances die binnen de groep Surealisten waarin ze verkeerde erg goed vielen. Denk niet dat dit rare maloten zijn geweest. In de 2de Wereld Oorlog zaten ze vaak bij Parijs in een Chalet bij elkaar te filosoferen en te kaarten, en dan hebben we het wel over Filosoof Hegel, Sigmund Freud en dichter Charles Baudelaire!

Wat het wel heeft opgeleverd als stroming is natuurlijk de kunst die we kennen van bijvoorbeeld Salvadore Dali en Howard Finster. En dat is toch mooi meegenomen en een bestseller.

Lees ook:Er stroomt nog steeds water op Mars…
Lees ook:,,Een goed medium is niet zweverig”
Lees ook:Stem van geest vastgesteld…
Lees ook:Claudia de Breij zag paragnost …
Lees ook:Barack H. Obama President. Nieuw tijdperk?

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Hélène Smith, medium

 1. Sjaak

  Wat één letter al kan doen. Door Hélène Smith een “amuse” te noemen lijkt Prof. Flournoy ineens een vraatzuchtige kannibaal.

    /   Reply  / 
 2. Redactie

  Hahahaha leuk. Het is de combinatie he, van de wetenschapper die om gaat mbt het paranormale en het accepteerd. En dan te bedenken dat ze het over Mars heeft……. (doordenkertje)

  Gr

    /   Reply  / 
 3. Sjaak

  ‘t kofschip (ook een doordenkertje)

  Ja, wat zijn we toch een hoop opgeschoten in 100 jaar hè?

    /   Reply  / 
 4. Redactie

  Hey Sjaak,

  Leuk doordenkertje en dan heb je ook nog een nieuwe spelling….. soms wordt je er even tureluurs van ook.

  amuse = vermaken……… in de zin van een kunstenaar inspiratie bezorgen, of een wetenschapper inspiratie bezorgen of gewoon een lekker hapje he.

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 5. Sjaak

  In het Engels ja, (iemand) amuseren is iemand vermaken en een inspiratiebron is een muze. Een amuse is een idioot klein hapje waar we zelfs aparte lepels voor hebben die mij weer sterk doen denken aan Uri Geller.

    /   Reply  / 
 6. Redactie

  hihi ik zat al te wachten op dit :)

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 7. Redactie

  Hahahahaha fantastisch. Ik kan natuurlijk overwegen nu om de chinese menukaart over te nemen in de tip van de week. Graag nummer 53 met sambal hihi

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>