Anne Catherine Emmerich, stigmata, 8 September, 1774 – 9 Februari, 1824

Een tijd geleden werd er in de reacties gesproken over Stigmata, de gaten in handen en voeten (net als Jezus bij de kruisiging) die af en toe door de Katholieke Kerk worden erkent. Pater Pio werd daarbij genoemd. Daarover binnenkort meer. Maar eerst Anna Catharine Emmerich, non in de Orde van de Augustijnen en een van de Heiligen.

 Zuster Anna

Haar geboortehuis in Coesfeld, Duitsland

Geboren is Anna in een dorpje bij Coesfeld, en ze groeide op in een arm gezin. Door de armoede werd ze op de leeftijd van 12 jaar naar een boer om daar te gaan werken. Na een paar jaar werd ze naaister en ging ze muziek studeren bij een organist. Het arme gezin van de organist gaf ze al haar spaargeld, waarna ze het klooster in ging. Toch bleef ze voor de mensen werken als serveerster.

Toen ze 28 was in 1802 ging ze het Klooster in van de Orde der Augustijnen in Agnetenberg. De zusters van de orde waren overtuigd van haar paranormale gaven, Anna had regelmatig visioenen (door de Kerk erkent). Na de conventie in 1812 door de Koning van Westfalen (Jerome Bonaparte) vond ze vluchtelingen in het huis van een weduwe. Dit was het begin van een pelgrimage naar Anna om hulp voor armen, zieken die door haar werden geholpen (diagnoses stellen en voorschrijven van kuren).

In 1812 verschenen bij Anna stigmata wonden op haar lichaam, in de handen, voeten en lijf. Onderzoek door de kerk wees uit dat dit echt was. In 1818 bad Anna dat de stigmata wonden zouden ze sluiten. Het gebed werd verhoord voor de wonden in handen en voeten, echter op Goede Vrijdag waren alle wonden evenwel weer open. In 1819 werd ze onder dwang 3 weken naar een andere kamer gebracht waarin niemand haar mocht bezoeken die ze kende. Ze werd door de Kerk wederom onderzocht op de stigmata wonden. Daarna mocht ze terug naar de andere kamer en dus weer bezoek ontvangen. De beroemde dichter Clemens Brentano kwam een tijd lang vaak bij haar op bezoek en heeft enkele werken over haar geschreven. Het zijn echter die werken geweest (waarin Anna werd geprezen als de ware heilige) die de Kerk terughoudend maakten en ze nog vaker werd onderzocht. Het leidde zelfs tot een vertraging in het proces tot Zalig Verklaring.

In 1892 is men begonnen met het proces om haar Zalig te verklaren, echter dit is diverse keren uitgesteld. In 1923 is men nog een keer begonnen en in 1976 is het pas echt opgestart. In 2004 is de Zalig verklaring dan ook uiteindelijk uitgesproken. Het zal niet lang meer duren voordat ze ook Heilig wordt verklaard zo is de verwachting.

Bijzonder was ze in ieder geval, en haar gave om mensen te helpen om beter te worden is het uiteindelijke oordeel geweest voor de Paus voor de Zalig Verklaring, de wonderen die men nodig heeft in dit proces moeten door het Vaticaan worden erkent. En ze genas mensen.

Lees ook:Filmpje: Stigmata in beeld!
Lees ook:Pater Pio
Lees ook:Zuster Josefa, zaligverklaard door een wonder
Lees ook:Lourdes, 150 jaar. Wie is de Heilige Bernadette?
Lees ook:Jeanne D’Arc, mythe en Heilige (1412-1431)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>