Halloween, Samhain, het verhaal achter de viering ervan

Halloween, het feest van verkleden, pompoenen en kinderen die snoep op komen halen. Hoewel niet echt uitbundig gevierd bij ons is het in Amerika natuurlijk een grote hype. En dat al heel lang. Maar waar komt Halloween nu eigenlijk oorspronkelijk vandaan?

Er zijn meerdere verhalen bekent. Samhain is een van de oudsten, een Keltisch feest waarbij men rond de 30ste oktober dacht dat de Geesten via een poort een dag op aarde terug kwamen. Zowel de goede als de kwade geesten. Om te voorkomen dat de kwade geesten schade konden berokkenen, werden er vuren aangestoken. Men droeg dierenhuiden en maskers om de slechte geesten te verjagen en bracht offers. Voor de goede geesten werden bieten en andere veldgewassen buiten gezet. Maar er is mee.

De Katholieke Kerk kent allerzielen en allerheiligen als nieuwe invulling voor dit heidens feest op 1 en 2 november. In Mexico begint het op 31 oktober, om 12 uur 's nachts met Dia de la Muertos. Op het kerkhof worden bloemen en eten gebracht en de mensen vieren feest. Overigens is het daar ook gebruikelijk om tijdens de begrafenis van het huis naar het Kerkhof de route met rozenbladeren te bestrijken. Op deze manier kan de geest de weg naar huis terug vinden.

Een andere mythe is dat de oude God sterft op 30 oktober en dat de Godin om hem rouwt tot de wedergeboorte van Yule. Of het begin van een nieuw jaar door rond de 1ste november begon. Denk aan de oogstfeesten. Samhain zou volgens een van de verhalen Halloween zijn geworden toen de Missionarisen probeerden de Kelten te bekeren. Voordat de Kelten door o.a. St. Patrick en St. Columcille waren bekeerd, praktiseerden de Kelten hun eigen geloof. Denk aan de eigen priesterorde, Druiden, dichters, wetenschappers ed. De Druiden waren de religieuse leiders, de spirituele specialisten en dragers/docenten van de leer. Ze waren totaal anders dan de Missionarisen van die tijd en werden voor duivelaanbidders gehouden.

Door hun missie de Kelten te bekeren werden al hun heilige dagen omgevormd tot Katholieke dagen. In 601 na Christus vaardigde Paus Gregorius I een decreet uit waarin hij de missionarisen opriep de dagen en het geloof om te zetten in: Als een gelovige een boom aanbid, dan vertel je hem dat dit het werk van Christus is, en zo verder. En zo gebeurden het ook met de feestdagen. Het oude geloof werd langzaam omgevormd tot het Katholieke geloof door rituelen om te zetten naar de ideeen van de Kerk.  

Er zijn verschillende verhalen natuurlijk bekend over de mythes achter Halloween, ik heb er slechts een paar genoemd en kan me voorstellen dat jij misschien ook een leuk verhaal achter Halloween weet. Laat het dan achter als reactie.

Trick or treat!

 

Lees ook:Op zoek naar levende lichamen…
Lees ook:Halloween mogelijk een Keltisch feest…
Lees ook:Het is weer (bijna) Halloween vanavond…
Lees ook:Een pompoen om geesten te weren
Lees ook:Pomona; de Romeinse godin van de boomvruchten…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>