Archeologen ontdekken ingang van Cleopatra’s mausoleum

Archeologen ontdekken ingang van Cleopatra’s mausoleum

Cleopatra, ze blijft tot de verbeelding spreken en is een van de beroemdheden van Egypte. De dame die zowel Julius Ceasar alsook Marcus Antonius als geliefde had is dan toch gevonden. Een mythe is dus toch waar gebeurd, maar dat wisten we natuurlijk wel. Cleopatra is een belangrijk icoon in de mythologie uit het oude Egypte, ze woonde en stierf in de verzonken stad Alexandrie maar ze is nu echt gevonden!

Archeologen vermoeden dat ze de ingang hebben gevonden van de deur die ooit toegang gaf tot het mausoleum van de Egyptische koningin Cleopatra. Een team Griekse archeologen voert al jaren onderwateropgravingen uit voor de Egyptische stad Alexandrië.

De ingang werd eerder opgegraven, 8 meter diep, maar dat raakte pas deze week bekend. De ingang zou deel uitmaken van het gezonken paleizencomplex waar Cleopatra vermoedelijk stierf, kort na haar man, de Romeinse leider Marcus Antonius, in 30 voor Christus.

Voorgoed dicht
De archeologen vermoeden dat in de antiquiteit van 15 ton een 7 meter hoge deur paste. “Zo’n zwaar stuk, met montagestukken voor dubbele scharnieren en deuren, kon onmogelijk verplaatst worden door golven”, zei Harry Tzalas, leider van het Griekse team. “Daarom twijfelde ik er niet aan dat het tot het mausoleum behoorde. Eenmaal gesloten, was het voorgoed, zoals met een Macedonische grafdeur.”

Zelfmoord
De Griekse historicus Plutarchus schreef dat Marcus Antonius zelfmoord had gepleegd, omdat hij had gehoord dat Cleopatra zich om het leven had gebracht, wat overigens niet waar was. Nadat hij aangaf dat hij bij Cleopatra wou sterven, werd hij met touwen en kettingen naar de bovenkant van het gebouw gehesen, waar Cleopatra zich verborg, en via een raam naar binnen gebracht. “Eenmaal gesloten, kon het deurmechanisme niet weer opengaan”, schreef Plutarchus.

De recente ontdekking kan die zin verklaren. “Jaren vroegen archeologen zich af wat Plutarchus, een betrouwbare geschiedkundige, daarmee bedoelde”, zei Tzalas. “En nu denk ik dat we een antwoord hebben.” (belga/gb)

Bron: HLN.be

Lees ook:‘Heilige Antonius, beste vriend…’
Lees ook:Archeologen vinden restanten van De Stad van de Apengod
Lees ook:Groot standbeeld uit de twaalfde eeuw opgegraven…
Lees ook:Begraafplaats met zeventien mummies ontdekt…
Lees ook:Maya-gebouwen in de jungle van Guatemala ontdekt…

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Archeologen ontdekken ingang van Cleopatra’s mausoleum

 1. Roos

  Cleopatra, een mooi stuk geschiedenis. Heel bijzonder dat er steeds meer bekend wordt over deze legende. Ik kijk graag naar National Geographic, daar komen dat soort ontdekkingen ook vaak aan de orde.

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   Zal er denk ik wel opkomen of anders Discovery wel.

     /   Reply  / 
   1. Roos

    Dat denk ik ook wel, ze maken daar altijd heel mooie documentaires!

      /   Reply  / 
    1. Isabel Blanco Auteur

     Precies

       /   Reply  / 
 2. Linda Bolman

  Wij zijn nu tweemaal naar Egypte geweest en dachten toch bijna alles gezien te hebben:-)
  wat zou het geweldig zijn om dit ook te mogen bekijken, een extra reden om nog eens terug te gaan.

    /   Reply  / 
  1. Roos

   Voor mij was het nieuw nieuws, want ik wist het nog niet :)

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>