Salem, 1692 de meest bizarre Heksen “rechtzaak” in Amerika

Salem, 1692. Wat een drama. Waarom hoort dit ook in de oude doos? Nou simpel, hoe kan de waanzin van 3 kinderen leiden tot het ophangen van diverse vrouwen….. Salem, het nieuwe beloofde land werd een drama voor religieuze vluchtelingen uit Europa, zelfs Nederland heeft een band met Salem.

In de 17de eeuw zijn vele Europeanen uit Nederland, Frankrijk en Duitsland gevlucht via Engeland en Ierland naar het Beloofde Land Amerika. Gevlucht omdat ze geen Katholieken waren en in Europa, na de Beeldenstorm, de Katholieken anders gezinden dwongen om te vluchten of weer Katholiek te zijn. De Hugenoten, Calvinisten, Luthersen, Puriteinen, Protestanten enz gingen op weg naar Amerika. Het land van de vrijheid van Godsdienst ten top. Geen vervolgingen meer was het devies in die tijd. Maar was dat wel zo?

Laat ik jullie meenemen naar Salem, 1692, het jaar dat God even vergat er te zijn of het jaar dat gelovigen God vergaten.

In Salem begon het met 3 meisjes, tussen de 12 en 17 jaar. Ann Putnam jr, Mary Walcott (dienstmeisje in het huis van Ann) en Mercy Lewis (vriendin van Ann). Bij Ann in huis was een dienstmeisje uit Barbados, Tituba. Tituba vertelde veel over Barbados, Voodoo en vertelde ook de toekomst voor Ann en haar vriendinnen in bijeenkomsten. Bij een van die bijeenkomsten ging het “mis”. Ann zag een doodskist en naderhand kregen zij en nog 2 vriendinnen Betty Parrish en Abigail Williams rare symptomen. Ze gingen zich “vreemd” gedragen. Ze klaagden over pijn, spraken vreemde talen, kregen een soort van stuiptrekkingen en kropen onder tafels en stoelen door.

Het kon dan ook niet uitblijven dat deze streng Protestantse gemeente ervan overtuigd was dat dit de kracht van hekserij moest zijn. Onder aanvoering van Ann begon een bizar ritueel.

Ann wees in totaal 62 vrouwen aan (waaronder soms haar moeder) die haar “bezeten” zouden hebben en leidde eigenlijk het hele heksenproces. Als de aanvoerder liet ze ook haar vriendinnen allerlei waanzinnige verhalen vertellen. Het kwam uiteindelijk tot een proces met verstrekkende gevolgen waarbij vele vrouwen werden opgehangen. Omdat Ann de gemeenschap ervan had overtuigd dat het heksen waren. Let wel de dames waren geen heksen maar moeders of dienstmeiden…….

Dit geval van Massa hysterie is niet onopgemerkt gebleven in Salem, het sprak zich wel voort natuurlijk. Maar ook de roep om onschuld.

19 vrouwen zijn in totaal onschuldig opgehangen door deze hysterie van tieners. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar toch is het zo. Gelukkig zijn niet alle aangewezen 62 vrouwen opgehangen. Men ging twijfelen aan de bizarre verhalen. Niettemin duurde het tot 1706 totdat Ann, inmiddels 19 en opvoeder voor haar zusjes en broertjes (de ouders waren in 1699 gestorven) openlijk haar excuus aanbood in waar ook anders de Kerk.

Ann zelf heeft niet veel bereikt met haar verhaal, men geloofde haar niet meer, ze zat met de opvoeding van 9 kinderen, vond geen echtgenoot en stierf op de leeftijd van 37 jaar. Ongelukkig, maar met haar geloof in God.

Doden in de naam van God gebeurde toen, daarvoor en nu nog steeds. Echter God heeft het ons niet geleerd. De mensheid maakt deze fout. De vraag is of we in staat zijn van dit soort verschrikkelijk uitwassen te leren………… Ik kan slechts de hoop uitspreken om vervolgens naar het nieuws te kijken, en weet dan, dat het helaas nog steeds gebeurd. Waak ervoor, begin bij uzelf en doe niet wat Ann toen deed en wat anderen nu doen, vervolgen.

Bron en copyright: Generation Phoenix en Isabel Blanco

Lees ook:Oproep tot vrijlating ‘heksen’ in Malawi
Lees ook:Heksenjachten …
Lees ook:Kom in verbinding met andere vrouwen…
Lees ook:Derek Ogilvie, de laatste uitzending
Lees ook:Hongaarse vrouwen met water begoten…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Salem, 1692 de meest bizarre Heksen “rechtzaak” in Amerika

 1. Swaantje Eend

  hallo mensen,
  houden jullie van heksen of niet?

  Swaantje Eend

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink

  Waarom niet lieve Swaantje…een moderne (kruiden)heks staat doorgaans dicht bij de natuur en werkt van met magie en van kruiden. Ze werken vanuit hun passie en liefde voor de natuur. Prachtig. Kunnen vaak nog veel van ze leren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>