Celstraf dreigt voor bevrijders paragnost

Een team van maar liefst achttien politie- en justitiemedewerkers, onder wie een officier van justitie, een rechter-commissaris en rechercheurs, heeft bij een grootschalige inval in een ouderenpension de ‘ontvoerde’ paragnost Wolf Manus (87) opgepakt.

De 87-jarige man zat daar al anderhalve maand verstopt, nadat hij door vrienden was ontvoerd uit een gesloten geriatrisch verpleeghuis, waar hij tegen zijn zin werd vastgehouden. Om de zoveel tijd werd Manus voor korte tijd vanuit Overveen overgebracht naar Zwitserland, als er aanwijzingen waren dat hij mogelijk aangehouden zou worden in Nederland.

Politiemacht

Het bizarre getouwtrek om de hoogbejaarde eindigde gisterochtend om tien uur, toen de Amsterdamse recherche met een heuse politiemacht binnenviel in het ouderenpension van Rieny Wickenhagen in Overveen. Manus werd opgepakt en naar een onbekende locatie overgebracht.

“Hij zei het al de avond ervoor: ‘Ze komen me ophalen…’”, aldus de pensionhoudster, die nu officieel wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van de hoogbejaarde Amsterdammer. Volgens haar had de politie al twee weken na de ontvoering van Manus uit het verpleeghuis aan de deur gestaan van haar pension. “Maar toen ze de eerste keer aan de poort stonden, hadden ze geen last tot binnentreding. Ik denk dat ze al die tijd ons hebben afgeluisterd en geobserveerd om bewijzen te verzamelen”, aldus de pensionhoudster, die zich zorgen maakt over het lot van Manus. “Hij zei tegen de rechercheurs: Ik heb het goed hier, ik wil hier blijven.”

Brieven

Weken na zijn ontvoering liet Manus in drie handgeschreven brieven aan De Telegraaf weten dat het goed met hem ging en dat hij onder geen beding terug wilde naar de gesloten geriatrische afdeling, waar hij al anderhalf jaar tegen zijn wil werd vastgehouden. De rechter heeft een machtiging afgegeven om Manus vast te houden, vanwege milde dementie. Manus en zijn vriendengroep, die achter de ontvoering zat, betwisten zijn slechte gezondheid.

De ‘ontvoering’ op 18 juli werd uitgevoerd door vrienden van de hoogbejaarde man. De 87-jarige helderziende, die decennialang bekende Nederlanders voorzag van astrologisch advies, zat met een rechterlijke machtiging op de gesloten afdeling van woonzorgcentrum De Buitenhof in Amsterdam-Buitenveldert.

Vrienden en oud-cliënten beschuldigen Manus’ officiële mentor, aangewezen door de rechtbank, ervan Manus te isoleren van zijn sociale omgeving. Zij snappen niet dat voor de vermogende man geen beter rusthuis kan worden gevonden. Zij probeerden de afgelopen maanden vergeefs via de rechtbank Manus uit het verpleeghuis te krijgen.

Gevangenis

De klucht rond de ontvoerde paragnost Wolf Manus neemt groteske vormen aan. De vrienden die Manus twee maanden geleden bevrijdden uit een geriatrisch verpleeghuis waar hij tegen zijn zin werd vastgehouden, riskeren gevangenisstraffen van vier jaar.

Justitie overweegt namelijk alle betrokkenen te dagvaarden op basis van een exotisch, amper gebruikt wetsartikel, namelijk artikel 191, waarin maximaal vier jaar cel staat op het bevrijden van iemand uit de gevangenis.

Gemak

Nadat de astroloog aanvankelijk weigerde mee te gaan, ging hij uiteindelijk toch “vrijwillig en lachend” op een brancard mee, aldus justitie. De zaaksofficier heeft Wolf gisteren bezocht in zijn nieuwe verpleeghuis, waar hij “zichtbaar op zijn gemak leek”.

Justitiewoordvoerder Franklin Wattimena van het openbaar ministerie Amsterdam ontkent dat Manus is gearresteerd. “Hij is door ons ‘opgehaald’. Hij hoort in instelling De Buitenhof, waar hij met een rechterlijke machtiging was geplaatst. Daaruit is hij bevrijd door vrienden. Juridisch hebben zij zich schuldig gemaakt aan het bevrijden van iemand uit de gevangenis”, aldus Wattimena. “Dat is niet alleen strafbaar, maar tevens een onwenselijke vorm van eigenrichting, hoe goed ook bedoeld. Het pension was bovendien niet toegerust om hem te verplegen.”

Pensionhoudster Rieny Wickenhagen is één van de verdachten. Zij wordt binnenkort ontboden op het politiebureau voor verhoor. Eerder arresteerde de politie operazangeres Marianne Blok. Ook andere vrienden, onder wie Yde Lansen en Coby Vleut, zijn door de recherche ondervraagd. “We sluiten meerdere arrestaties niet uit”, aldus het Amsterdamse openbaar ministerie. Coby Vleut zegt geschokt te zijn door Wolfs aanhouding: “Het is een misdadige vorm van ouderenmishandeling. Die man wíl niet terug naar de instelling, zeker niet onder de hoede van mentor Paul L., voor wie hij siddert van angst.” De Amsterdamse recherche ontdekte de verstopplaats van de paragnost waarschijnlijk door bezoekjes van Manus aan de trombosedienst. “Dat was het enige zwakke punt in ons plan”, erkent een betrokkene bij de ‘ontvoering’ van Manus. “Hij moest zich geregeld laten prikken.” De grootschalige inzet van agenten en justitiemedewerkers heeft tot woedende reacties geleid. “Hij is als een misdadiger afgevoerd”, zegt Steven Beek uit Amsterdam, die Manus Wolf al ruim dertig jaar kent. “Het is laf, het klopt gewoon niet, zo’n intimiderend optreden”, aldus Beek.

Bron: Bart Olmer, Telegraaf

Lees ook:Het is weer Dierendag…
Lees ook:Wolven zijn vriendelijk, sociaal en intelligent
Lees ook:Geest vastgelegd in verpleeghuis Terneuzen…
Lees ook:Wolven rukken op naar Nederland
Lees ook:Telegraaf: ‘Karst was populairste van de klas’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>