De Enigma-screening volgens Grenswetenschap.nl

De Enigma-screening volgens Grenswetenschap.nl

25-11-2008 | 00:06: Op zondag de deur uit is voor mij een feest. Zondag is schoonmaakdag, dus een dagje weg is een dagje niet poetsen en schrobben. Woehoe! Op zo’n kille zondag stapten we in de auto richting Stichting Enigma te Amersfoort. Men hield daar namelijk een screening van nieuwe mediums en wij waren uitgenodigd. U dus ook…

(I can see clearly now…)
Het zal u mogelijk vreemd in de oren klinken, een screening van mediums. Voor de sceptici onder u zullen mediums van die verlebberde vaagsprekers zijn. Types die door middel van beginletters communiceren met overledenen om in algemeenheden te vervallen. Zo simpel ligt het echter vaak niet. Sceptici, gelieve u dan ook te onthouden van commentaar, want de Enigma-blogs zijn voor diegenen die er in geïnteresseerd zijn.

Dat er discutabele personen actief zijn is bekend, zeker bij de mediums zelf. Precies daaraan probeert Stichting Enigma iets te doen. Als organisatie vormen ze een collectief van erkende mediums. Enigma-mediums hebben dus een kwaliteitskeurmerk waaruit blijkt dat hun integriteit, doelstellingen, wensen en ambities approved zijn door het bestuur en de medewerkers van de stichting. Dat stempel van goedkeuring wordt pas afgegeven na een positieve screening.

Om 11 uur werden we verwelkomd door Enigma-voorzitter Marysse Bottenheft en vice-voorzitter Jacky van de Berkt, bekend van het televisieprogramma Het Zesde Zintuig, eerste seizoen. We hadden al eerder een Enigma-sessie met ze gehad. Dit was de eerste keer dat we enkele van de actieve mediums zouden ontmoeten én een screening zouden meemaken. Want hoe wordt een medium gekeurd? Weet u het? Wij hadden het slechts op papier gezien.

De jurerende mediummensen die we ontmoetten waren bijzonder aardig. Natuurlijk heb je met de ene een grotere klik dan met de andere, maar er waren veel kliks, dus het werd een prettige aangelegenheid. Na een flipover-ondersteunde instructievoorlichting van voorzitter Marysse Bottenheft werden vier jury-groepen aan vier tafels gezet. Iedere groep bestond uit 3 mediums. Hoewel, 2 groepjes bevatten slechts 2 mediums en één uwer ondergetekenden. We waren met twee man aanwezig bij de screening en mochten elk zetelen om als jury aan de selectie mee te doen. “Iemand die onbevangen het medium ervaart kan nuttige informatie over zijn of haar ervaringen bieden,” aldus Ard Vink.

Er kwamen diverse soorten mediums langs. Ze waren allemaal al enkele jaren bezig met ontwikkelen van hun gave. Bij de een luisterden we naar het intake-gesprek waarin doelen, integriteit, ambitie en achtergrond werden gepeild, bij de andere mochten we de ‘kunstjes’ beoordelen. Alles werd genoteerd.
Wat betreft de mediamieke gaven: Het merendeel wist aardig concrete zaken te vertellen. Anderen waren matig, of misschien minder geschikt. Uit de categorie ‘straffe toeren’ hebben we het voorbeeld van het jonge medium Guillermo. Net nadat hij zich voorgesteld had en mijn hand nam zei hij, wijzend naar de slagader in de hals van zijn nek: “ik voel hier iets. Hier zit iets. Ik voel het kloppen en duwen.”
Wat weinigen weten, ik heb op die locatie aderverkalking waar ik zo nu en dan duwende pijn in heb, en het bloed daardoor voel kloppen in mijn hals. De kans dat iemand zo’n concrete uitspraak doet op basis van gokken, nadat hij iemand pas een minuut heeft gezien is nihil. Hij dacht overigens zelf dat het iets met de lymfeklieren te maken had, dus wie weet wat de toekomst brengt…

Een andere uit de categorie ‘straffe toeren’ is het medium Joke, dat haar tarotkaarten legde en tot mijn grote verbazing niet begon met het opsommen van mijn valkuilen in de toekomst, verleden en dergelijke. Toen ze haar kaarten bekeek zei ze: “Het is heerlijk om eens iemand voor me te hebben die geluk heeft gevonden op alle gebied. Je bent wel bezig met een heel grote keuze in je relatie, die je relatie zal versterken en vergroten.”
Ze keek verwonderd bij het zien van zoveel goede kaarten, net als ik. Ik vertelde haar dat ik sinds een week of twee actief aan het denken ben over een kindje, een versterkende en vergrotende keuze in een relatie.

Er zijn meer van dat soort zozo-momenten te vertellen, maar dat doen we niet. Het kwam er simpelweg op neer dat sommige mediums heel accuraat waren en andere niet. Weer andere waren wisselvallig. Van ieder medium hielden de screeners bij wat hun indrukken waren, hoe accuraat ze het medium vonden, of ze aan vermissingszaken wilden meewerken en welke gradering ze verdienden. Niet iedereen kwam in aanmerking voor Enigma, maar aanwinsten zaten er zeker tussen.

Wat ons tijdens de selectie opviel is hoe nerveus de kandidaten waren. Het was duidelijk dat acceptatie door Enigma als belangrijk wordt gezien. Het is een vorm van bevestiging van de gaven en dat is belangrijk voor de kandidaat. Eén medium barstte in tranen uit, anderen waren angstig als een kind dat een slecht rapport stond te wachten. Ook het rustige type was aanwezig. De emoties waren divers en er wáren emoties. Soms rauw, diep en confronterend, maar vooral liefdevol en respectvol naar elkaars mens-zijn. Naast een mooie blik in de wereld van helderzienden, die zeker serieus genomen dient te worden, gunde de Enigma-screening ons een blik in de mens. Noem ons maar boomneukers, wij houden ervan.

We liepen er nu en dan met de video-camera rond, dat hadden we u beloofd. Niet om een reportage te draaien, dat komt misschien een ander keertje, maar om wat sfeerindrukken aan u te laten zien:

Bron: Grenswetenschap.nl

Lees ook:Enigma, de paranormale stichting
Lees ook:Keurmerk voor auralezers moet beunhazen aan banden leggen
Lees ook:Linda Bolman, aangesloten bij Enigma
Lees ook:De screening van St. Enigma
Lees ook:Paul Jacobs

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “De Enigma-screening volgens Grenswetenschap.nl

 1. janb

  Misschien een optie dat wij eens beoordelen wie er goed is en wie niet.

    /   Reply  / 
  1. Michael

   Jan en wie zijn wij je maakt me nieuwsgierig?

     /   Reply  / 
 2. emiel

  Mannen laat dat screnen nou over aan mensen die denken dat ze dat kunnen. Ze denken het hoor begrijp me niet verkeerd. Nou laat ze eerst zelf maar eens wat presteren. Dit filmpje is inderdaad oud en zij hebben nog steeds niets geleerd. Maar wie met zijn neus in de wolken loopt, ziet niet de steen voor zijn voeten. Ze gaan vanzelf wel op hun plaat.
  Testen is helemaal niet nodig. Ook het mindere of niet goede medium is goed. Hij/zij is nodig voor de anderen om zelf uit te maken wat bij hun past. Als er alleen maar goed is dan weet je niet eens wat het woord betekend. Wie zich aanmeld bij Enigma komt er zelf wel achter dat het niet klopt en loopt vanzelf weer weg.

    /   Reply  / 
  1. C

   zoals michael zegt: enig ma
   ik vind het ook erg enig
   ja zeker ! echt, maar hebben zij de clienten van de paragnosten gesproken ? NEE !
   de clienten van een paragnost weten wat er waar is
   en die hebben recht van spreken
   en tegen die mensen zeg ik dan ook dat vind ik pas enig maar een serie betweters die gaan TESTEN ?
   moet je me tog uitleggen, zins wanneer zijn mensen in welke vorm dan ook testobjecten ?
   laat enigma lekker dummies nemen en auto`s testen of ze sterk genoeg zijn om niet in te duiken als ik perongeluk over iemand van enigma heen rijd

     /   Reply  / 
   1. Vrijdenker(?)

    En dat zonder rijbewijs?

      /   Reply  / 
    1. C

     ja dan kan ik tenminste zeggen:
     ik heb geen rijbewijs dus weet ook niet dat ik OM iemand heen moet rijden

       /   Reply  / 
  2. C

   michael .. ik praat alleen maar goed over je !
   ik zou tog nooit een slecht woord over mijn schatje zeggen :P hahahah
   maar wat dat betreft
   enig ma zo een para clubje :p

     /   Reply  / 
   1. C

    btw, ik vind het ook van die .. typische mensen
    maarja zal aan mij liggen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>