Reiki, nog even het ontstaan en het wat het is

Reiki bestaat uit de woorden Rei en Ki. Rei staat voor Universeel, Ki staat voor Energie, levensenergie. En over deze energie zullen wij het gaan hebben in dit blog, er zijn al vele blogs geplaatst. Echter in andere blogs komt ook healing aanbod in reacties, vandaar nog even dit.

Het is deze energie die door Sensei Usui is (her)ontdekt in een Sutra van Boeddha. Eigenlijk is het de herontdekking van deze energie die er altijd is en die iedereen in zich heeft. Deze universele energie is lange tijd waarschijnlijk niet gebruikt of zo gebruikt dat weinigen van het bestaan wisten. Nu wordt het over de hele wereld weer gedoceerd, gegeven en ontvangen. Het is een geneeskrachtige sterke energie. Het is echter geen vervanging voor de Reguliere Geneeskunde. Integendeel wij kunnen niet zonder de arts. Deze energie kan gebruikt worden ter ondersteuning of aanvulling in het leven maar nooit als vervanging voor de Reguliere arts. Als een Master of behandelaar in Reiki is het dan ook belangrijk dat er een aantal regels worden gehanteerd. Deze zijn geformuleerd in een Ethische Code die in een blog is behandeld.

Volgende week gaan we weer dieper in op de Reiki.

Lees ook:Reiki en kanker
Lees ook:Reiki, de behandelaar
Lees ook:Reiki, tegenstrijdigheden in de behandelingen
Lees ook:Energie en dat is het
Lees ook:Reiki, de inwijdingen in het Usui Systeem

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Reiki, nog even het ontstaan en het wat het is

 1. q

  Aangezien Siddharta Gautama zelf geen geschriften heeft achtergelaten, vraag ik me af naar welke boeddhistische sutra verwezen wordt.

  Vergelijkbare handopleg-systemen waren reeds aanwezig in Asia, Reiki werd populair dankzij de Amerikaanse vercommercialisering door Takata.

  In hoeverre Takata de oorspronkelijke Reiki doorgaf, staat ter discussie.

    /   Reply  / 
 2. Redactie

  Hoi Q,

  De sutra is gevonden in het Zen-Klooster aan de voet van Mount Kuruma. De sutra omschrijft de healingen die gedaan zijn door Boeddha, niet dat hij ze zelf heeft geschreven. Als ik het goed heb is het te zien in een museum bij de tempel. Het werk van Usui is inzichtelijk voor iedereen, zijn eigen werk en aantekeningen zijn te vinden in een museum in Tokyo.

  De vergelijkbare handopleggingen zijn vooral in Japan sterk aanwezig in de Samurai clans, Usui komt er zelf uit. Tendai palmhealing. Hayashi, diens opvolger was een handoplegger in de marine.

  Takata zelf heeft deels de reiki doorgegeven aan verschillende personen. Vercommercialisering is wellicht een reden maar niet de echte reden. De eerste groep van Usui de Gakkai Rhyoho groep bestaat nog steeds in Japan en heeft slechts 1 Europeaan toegelaten om daar Reiki te volgen. De kosten van die groep voor Reiki in het leren ervan zijn nog hoger dan de wereldlijke reiki. Heeft te maken met het bedelaar verhaal van Usui en zij zijn in het oude stramien gebleven in de leer.

  Het verschil, zou die er al zijn binnen de reiki is hiermee opgelost. De masters opgeleidt door Takata zelf hebben de leer die ze hebben meegekeken ook naast elkaar gelegd om de verschillen te kunnen ontdekken. De Aliance heeft de taak op zich genomen om het in harmonie te brengen en op een lijn te doceren.

  Takata was een strenge master, ze heeft velen opgeleidt in reiki 1 en 2 maar slechts 21 als Master, je vraagt je af waarom. De Master levert immers het meeste geld op. Ze was erg strikt in de leer, oral teaching, luisteren, onthouden en waag het eens om iets op te schrijven. Haar doel was Hayashi te volgen op diens manier.

  Na mijn lessen tot Master heb ik een zoektocht in de geschiedenis van de healing gevolgd en ben op zoek gegaan naar antwoorden op vele vragen die ik had. Veel heb ik gevonden, ook onwaarheden. Al met al weet ik wel dat je geen master in 1 dag wordt, dat is onmogelijk, een master blijft vooral ook student. Dagelijks leer je veel bij, ook in de discussie wat Takata ook had kunnen doen. Voor mij is dit geen reden geweest niet te doceren en niet te praktiseren.

  Gr

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>