People’s Temple, hoe de waanzin van Jim Jones honderden de dood indreef

De People’s Temple, Jim Jones en de zijnen. Wat begon als een kerk in Amerika eindigde als een drama in Frans Guyana. En omdat iemand als Charles Manson uitlegt dat het een foutje was even opnieuw geplaatst. Onlangs was de documentaire weer te zien over Jim Jones……….

In 1953 begon Jim Jones in Crete, Indianapolis(USA) zijn kerk People’s Temple, later verhuisde hij en zijn kerk naar Chicago. Als dominee kreeg hij gauw veel aanzien en veel aanhangers in de kerk. Wat begon als een groep die zich inzette voor sociale rechtvaardigheid mondde uit in een dramatisch machtmisbruik en geloofswaanzin van Jim Jones. Het eindigde in massa-moord in de jungle van Guyana.

 Jim Jones met zonnebril, zijn zoon leidt de nieuwe groep van de Branch Davidians.

 De nieuwkoppen van toen, 1978, de wereld was geschokt.

 Wat als een sociale beweging begon eindigde voor de troon van Jim Jones, dood. Gedood door een waanzinnige leider. Hoewel de geruchten stroom al op gang was gekomen in Amerika door ex volgelingen van Jones. Achter de schermen bleek Jones een waanzinnige gek die stal van de leden, sodomie pleegde voor het oog van de groep, leden bruut strafte bij niet luisteren en zichzelf boven alles als Messias plaatsen. The one who could do everything….

Toen de pers zich ermee ging bemoeien en steeds meer verhalen los kwamen was het hek van de dam. Jones verdedigde zich steeds meer, steeds feller, steeds kwader en nam uiteindelijk de wijk naar Guyana in Zuid Amerika.

Doordat de verhalen doorgingen over machtsmisbruik, mishandelingen van leden en de getrokken aandacht door de familie toog in november 1978 congreslid (USA) Leo Ryan naar Guyana om een bezoek te brengen aan Jonestown tezamen met een stel journalisten. Jones hierop voorbereidt maakte een waar paradijs voor het gezelschap. Ze kwamen letterlijk in een soort hemel op aarde terecht. Dachten ze althans. Filmpjes van toen laten ook een soort utopie zien. Alles samen doen, samen leven, werken, gelukkig zijn in een prachtig gebied. Het kon haast niet mooier. Zingen, dansen en blije gezichten overal. Maar aan het bezoek kwam een einde en toen Jones dacht dat alles goed was gegaan en de verdachtmakingen voor eeuwig verdwenen bleken leden Leo Ryan via briefjes te hebben ingelicht over de echte waarheid. Het drama achter de facade van de utopie………….. Toen brak de hel los. Toen Leo Ryan met zijn gevolg het vliegtuig in wilde stappen werden ze beschoten. Leo Ryan en drie anderen werden doodgeschoten, 1 journalist slaagde er echter in om alles te filmen en die beelden kennen we natuurlijk allemaal.

Jones wist dat het bedrog van hem en de moord uit zou komen en beval later die dag dat het einde der tijden was aangebroken. 926 volgelingen moesten cyaankali drinken en zij die dit niet deden werden doorgeschoten, of drugs met cyaankali werd hun ingespoten. Jones werd met een schotwond in het hoofd aangetroffen en een lijf dat stijd stond van de drugs.

Zijn zoon overleefde het relaas maar heeft er niets van geleerd. Als de nieuwe David Koresh leidt hij thans de Branch Davidians door Midden Amerika, op zoek naar een nieuwe Jonestown. Zucht………

Ga me nu niet vertellen als reactie dat dit een foutje is geweest. Feit is dat er nu eenmaal gekken rondlopen die briljant kunnen speechen, met charisma die hele kuddes aan zich binden. Dit wordt herhaald en is al herhaald. Helaas.

Lees ook:10-jarige Ryan herinnert zich vorig leven…
Lees ook:Boek over kinderen en hun vorige levens…
Lees ook:“Kijk dat ben ik mamma…”
Lees ook:Onverklaarbare geluiden in kerk Ware…
Lees ook:Sektes, deze week de Opus Dei, bekend van de Davinci Code

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “People’s Temple, hoe de waanzin van Jim Jones honderden de dood indreef

 1. Hans

  de massa-moord eindigde in Guyana (het voormalige Brits-Guyana) en NIET in Frans Guyana. Het hele drama heeft dus plaats gevonden in Guyana.

    /   Reply  / 
 2. Sjaak

  Sektes zijn een geweldig voorbeeld van waar mensen toe in staat is als ze stoppen met logisch en zelfstandig nadenken en dat overlaat aan een autoritaire persoon.

    /   Reply  / 
 3. Redactie

  Hoi,

  Guyan, je hebt gelijk, ik heb het aangepast.

  Als de volgeling in het web zit van de leider is er bijna geen ontsnappen meer aan. De techniek is vrijwel standaard bij elke sekte. Het begint ontspannen en gemoedelijk. De leer wordt zorgzaam overgebracht. Eenmaal overtuigd van de leer volgt de hersenspoeling, omdat het lid veelvuldig in de groep is. Uren en uren achtereen wordt er gepreekt en wordt de leer erin gepompt omdat bij uren luisteren naar de leer ook het principe weinig slaap en voeding hoort. Na een dag of 14 is het lid vervolgens overtuigd van de leer en is de “eigen mening” laat staan de “eigen wil” volledig verdwenen. Logisch en zelfstandig denken kan dan niet meer. Heel gevaarlijk.

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 4. Charles Manson

  Isabel ik moet je wat vertellen… het was een foutje…
  Hoezo staat deze blog trouwens in de categorie ‘general’? Vind je dit normaal ofzo?

    /   Reply  / 
  1. Isabel Blanco Auteur

   Als dat zo is gaat die in de rubriek Sektes, past ie beter. Leuke naam en email trouwens. Zelf bedacht?

     /   Reply  / 
   1. Roos

    Zieke geest heb je volgens mij, als je jezelf die naam aanmeet…

      /   Reply  / 
 5. Ariadne

  Jonestown Was an Illuminati Experiment

  The Rev. Jim Jones

  In this blog, we have discussed the various elements and components of mind control and focused on individual cases. Now, we will turn our attention to the attempts by the Illuminati and their allies in the CIA to create an actual working “mind controlled society”.

  etc. Heel interessant verhaal hierover op davidicke.com van vandaag.

    /   Reply  / 
 6. Vrijdenker(?)

  @Ariadne, David Icke is zeer fantasierijk. Naar mijn mening mengt hij fictie en werkelijkheid door elkaar met als resultaat een complottheorie. Door dit “mengen” wordt ik zeer nerveus.

    /   Reply  / 
  1. Ariadne

   Ieder zijn mening over Icke, vooor mij is hij geen discussiepunt. Lees eerst eens een paar boeken van hem en kijk eens hoe je er dan over denkt.

     /   Reply  / 
   1. Ariadne

    Bovenstaande heeft overigens , behalve dat het gepost is op Icke’s website, niets met hem te maken. Het is slecht een verwijzing naar het boek Musings of a dead man dat hierover gaat.

      /   Reply  / 
   2. Vrijdenker(?)

    @Ariadne, en ik dank jou voor de verwijzing. Dat vind ik niet alleen leuk maar ook leerzaam, jouw mening.

      /   Reply  / 
    1. Karin

     Het is lachen met Icke. Er staan twee uitstekende artikelen van recent op weeswaakzaam (niet rellen) en argusoog (voorbereidingen in Engeland en meer), over wat er aan de gang is in de VS en Engeland, de griep enz.
     Redelijk rationeel, waarschijnlijk gerelateerd aan zijn laatste lezingen. Er zijn mensen van waakzaam bij geweest, die vinden dat Icke te weinig over Christus zei en bij Niburu zijn er twee mensen geweest, die vinden dat Icke het best eens over het positieve UFO-contact mocht hebben.
     Ik ben blij eens stukjes over Icke te lezen, waarbij het to the point blijft en melding blijft maken van wat er werkelijk aan de hand zou kunnen zijn en is. Dat is m.i. toch de manier om nu eerst grote groepen mensen te bereiken en te doordringen van de ernst van de zaak en geloofwaardig te worden bevonden. De rest komt wel … of niet.

       /   Reply  / 
    2. Ariadne

     Misschien ku je er iets mee….ik hoopm het want Icke is allesbehalve een nitwit.

       /   Reply  / 
    3. Ariadne

     Karin, we zijn het weer eens. Zijn een na laatste lezing heb ik gezien en de man wordt steeds meer to the point. En zoals hij zelf zegt… al zou er maar 10% van zijn beweringen waar zijn, dan is dat genoeg om doodsbang te worden.
     Het schijnt top geweest te zijn zaterdag. Als je over Christus wilt horen moet je niet bij Icke zijn, in tegendeel zelfs. En UFO contact? Daar is Teuben zelf de beste in zullen we maar denken.

       /   Reply  / 
   3. Roos

    @Ariadne, mijn mening over Icke is denk ik dezelfde als die van jou. Ook voor mij geen discussiepunt….

      /   Reply  / 
    1. Ariadne

     Roos, was afgelopen zaterdag niets voor jou dan?

       /   Reply  / 
    2. Roos

     Ik had geen oppas, maar had heeeel erg graag willen gaan!

       /   Reply  / 
    3. Ariadne

     Zonde he…

       /   Reply  / 
    4. Roos

     Zeker weten, ik was erg benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen heeft, en of dat overeenkomt met wat ik denk…

       /   Reply  / 
    5. Roos

     Dankjewel Karin!

       /   Reply  / 
 7. Karin

  Ik droomde van de week dat ik een brief kreeg, een uitnodiging voor de vaccinatie als behorende tot een risicogroep.
  Stond er onderin; Mogen wij u erop wijzen dat deze vaccinatie voor U verplicht is….

  en toen werd ik wakker en na even bijgekomen te zijn dacht ik: ‘gelukkig, het was maar een nachtmerrie…’
  maar ja, wel eentje die werkelijk kan worden.

    /   Reply  / 
  1. Ariadne

   Als we niet waken wordt het zeker heel erg echt. Ik las trouwens net dat ze ouderen al een chip willen geven in de schouder. Zgn om via electronica de waarschuwen dat ze hun medicatie moeten nemen. Ja, ja, ze hebben het beste met ons voor.
   Maar die arme mensen die denken dat het echt zo is, je zult daar maar zitten met je gechipte schouder. Het komt akelig dichtbij, bah!

     /   Reply  / 
   1. Karin

    Jaja… inderdaad de mensen die denken dat ze het beste met ons voor hebben… en dan een chip met afstandsbediening zeker… kunnen ze straks zeggen: de problemen met de vergrijzing zijn opgelost.

      /   Reply  / 
    1. Ariadne

     Jij hebt het in ieder geval wel begrepen. En voordat ze op “power off” gaan mogen ze nog eventjes als marionetjes springen en dansen als het “hen”uitkomt. Ik vind het bijna niet te bevatten dat het al zover gekomen is.

       /   Reply  / 
    2. Roos

     Eerst de oudjes, dan de gehandicapten, dan de chronisch zieken en zo komen alle “kneusjes” aan de beurt. Dat deze “kneusjes” de mensen op deze wereldbol zijn die ECHT weten wat het leven inhoudt, daar denkt men niet aan, wil men ook niet aan denken, zij zijn uiteraard superieur, daar kan niet aan getornd worden

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>