Forum, de stelling deze week is Harmonie!

Iedere week kunnen we een stelling verwachten in het blog. Dat zijn we wel gewend en we hebben er diverse gehad inmiddels. Op zich moet het in deze blog versie beter gaan denk ik in de reacties omdat we nu bij het reageren rechtstreeks op een reactie kunnen doorgaan.

Dus vandaag in de nieuwe omgeving een nieuwe stelling. Maar hou het netjes he.

“Harmonie, dat is wat we nodig hebben”

Lees ook:Forum, de stelling van deze week
Lees ook:Forum, nieuw op het blog, wekelijks een forum onderwerp
Lees ook:De stelling van de week
Lees ook:Stelling van de week, de laatste voor 2008
Lees ook:Forum, de stelling van de week. Komt ZZ nog op TV?

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Forum, de stelling deze week is Harmonie!

 1. Jaap[van den Bold

  Harmonie kun je naar mijn gevoel bereiken door in eerste instantie je ongeduld te overwinnen. Dat is niet altijd gemakkelijk, want er zijn altijd mensen die je niet mogen, je belasteren of je op de een of andere manier onderuit proberen te halen. Als je dan toch de harmonie wilt bewaren dan wel bereiken moet je daar met veel geduld aan werken. De Dalai Lama heeft daar een prachtige meditatie over doorgegeven die ik jullie niet wil onthouden:
  ‘ Om geduld te oefenen heb je iemand nodig
  die er moedwillig op uit is om je te kwetsen.
  Dergelijke mensen geven ons een echte kans
  om ons te oefenen in tolerantie.’
  Ja, dat is een moeilijke, maar toch zit er heel veel in! Ik heb besloten om me in de toekomst zoveel mogelijk aan dit advies van de Dalai Lama te gaan houden.

    /   Reply  / 
 2. Karin

  Hahaha, een wijsheid die ik in boze buien als een dooddoener beschouw. Ja, lekker zeg… die mensen nog dankbaar zijn ook.
  Mensen kunnen erg ver gaan en dan ben je meer bezig met puin ruimen, dan met het oefenen van tolerantie. To hell with it, denk je dan.
  Toch is mijn tolerantie in het algemeen niet aangetast door enkele lapzwansen. Ik ben niet intolerant geworden. Het principe van de Dalai Lama is hetzelfde als de vijand de andere wang toekeren. Haat, woede en wrok tast jezelf aan en dat is wel een goede reden om het in toom (proberen) te houden. Dan hou je de harmonie zoveel mogelijk in jezelf. Maar nochtans, soms is het allemaal erg moeilijk voor mensen.
  En soms kan tever gaande tolerantie ook weer leiden tot een verkeerd inzicht bij de aanvaller. Zo van, dat het kennelijk goed is wat die doet.
  Bij doorsnee ruzies is het principe van de Dalai Lama nog wel te handhaven, bij ernstige conflicten wordt het al moeilijker en bij moord, doodslag en oorlog zeer moeilijk.
  Helaas is dan het principe van tolerantie moeilijk op te brengen, want het recht van de ‘sterkste’ zal dan hoe dan ook zegevieren. Dan moet je meer kunnen dan geduld opbrengen.
  .

    /   Reply  / 
 3. Linda

  Harmonie…… alleen het woord al klinkt prachtig.
  Maar is het haalbaar?
  Ja het is voor een groot deel haalbaar, voor een groot deel want we zijn mensen met menselijke fouten en tekortkomingen.

  James Redfield schrijft hier over in het boek de celestijnse beloften echt een aanrader.

  Ik geef al een tijd lang cursusen op basis van deze inzichten en ik merk hoeveel behoefte hier aan is.
  Mijn cursisten ervaren hun leven zoveel aangenamer op het moment dat ze de inzichten gaan begrijpen.

  De inzichten leren ons om in harmonie te komen met je zelf je omgeving en de mensheid.

  Liefs Linda

    /   Reply  / 
 4. Carin

  Harmonie,een doel waar velen aan kunnen deelnemen.Gesprekken voeren op gelijk niveau en tevens de medemens in de waarde laten.Wel kritisch zijn en tevens het kritische tactisch verwoorden.Zoals nu de maatschappij is ,heb je dik vel nodig,door de verharding.De medemenselijkheid staat op een veel te laag pitje.
  Mensen reageer eens vanuit je hart en gevoel.Behandel een ander zoals je het zelf ook wenst.
  Onthou van ieder die je kent,vooral alle positieve kanten,vergeet foutjes,dat zijn lessen om wijzer van te worden,voor hen en jou.
  Zorg dat fouten van mensen,geen blijvende littekens blijven.Vrienden heb je tijdens leven om
  mee te leven en uit te leren.Van een vijand een vriend maken,is de kunst van het leven.Andersom gaat velen veel sneller af.

  Harmonie is verder leren,dan je neus lang is.
  Problemen zijn geen stoptekens,het zijn wegwijzers.Als er twee wegen zijn,neem dan de moeilijkste eens,want op de gemakkelijkste weg is het te druk.En vergeet in tijden van verdriet,vooral de mooie dingen niet.

    /   Reply  / 
 5. Linda

  Wat verwoord je dat weer geweldig Carin,

  Ik waardeer jou manier van denken ten zeerste ik vind je een erg wijze ziel.

    /   Reply  / 
 6. Karin

  Nou, hier nog een reactie van een ‘onwijze’ ziel dan (grapje)…. @Jaap, nu – even nagedacht ahum -begrijp ik je reactie beter.
  Tja…. :)

    /   Reply  / 
 7. Linda

  @karin toch……………..:-)
  Ik vind jou ook heel wijs en vooral erg zuiver.

  Alleen ben ik zelf niet altijd goed in het verwoorden van mijn gedachten, en juist als ik me afvraag hoe ik het moe verwoorden doet Carin dat voor mij, ik vind haar daar gewoon erg sterk in.

  Liefs Linda

    /   Reply  / 
 8. Karin

  Ja, Linda, daarom zei ik ook (grapje). Was niet om naar een complimentje te vissen (al is het wel leuk natuurlijk). Carin kan inderdaad dit soort vredevolle gedachten heel goed verwoorden. Heel wijs en liefdevol. Misschien kan ze die gedachten eens in een boekje bundelen, in de vorm van gedichten.
  Als ik dit soort dingen op zou schrijven, zou ik van mezelf vinden dat ik hypocriet ben, mijn temperament kennende. Dan zou het zoiets moeten zijn als: ‘benader een ander met respect, maar als iemand je slecht behandelt, laat dan vooral niet over je lopen…’ en juist dat, is mijn ervaring, wrijft met elkaar. Voor je het weet is het een tsunami van verwijten en keiharde woorden. En dat is nu juist niet wat je wil.
  In onze verharde maatschappij is het de uitdaging van ieder goedwillend mens om evenwicht te vinden tussen het respecteren van de ander en het respect van je eigen welbevinden.

    /   Reply  / 
 9. Isabel Blanco Auteur

  Hoi allemaal,

  Mooie stellingen staan hierin als aanvulling, prachtig verwoord.

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 10. Ariadne

  Het is inderdaad een feit, dat wanneer je je “vijanden” gaat zien als een kans om te groeien, je je inderdaad beter gaat voelen na verloop van tijd. Je klimt dan uit de slachtofferrol, want niemand doet je iets meer aan, je laat je iets aandoen. En dan is het aan jezelf hoe je daar mee omgaat. Op een gegeven moment zie je dat ieder conflict of elke vervelende situatie een nieuw begin kan zijn. Grijp je die kans, dan is er geen plaats meer voor onbalans oftewel je komt meer en meer in harmonie en dat voelt erg prettig. En van daaruit kan je andere mensen helpen. Ik zie helaas nog erg veel hulpverleners die erg met zichzelf in de knoop zitten en daardoor wel eens adviezen geven waar ik soms moeite mee heb. O nee, ook dat is een kans, ha, ha.

    /   Reply  / 
 11. Karin

  Gek… ik voel me net een plantje. Helemaal in mijn sas met rijkgevulde aarde (liefde), vers water (respect) en bloeiende planten om me heen (vriendelijke mensen), maar ineenschrompelend met vervuilde aarde (haat), vies water (disrespect) en onkruid om me heen (onvriendelijke mensen).
  Misschien een zo’n zelfde metafoor als de rotte appels van Ariadne.
  Ik ben geen plant, maar een mens en reacties van mensen lopen uiteen, achtergronden en situaties ook.
  Harmonie krijg je door goede voeding, extern en intern; slecht voedsel kan die balans verstoren.

    /   Reply  / 
 12. Ariadne

  Helemaal mee eens Karin. Stel je eens voor hoe je je zou voelen als er een week lang alleen maar op je gemopperd wordt, je zgn niks goed doet, niet aardig gevonden wordt etc.. Nou, dan ben je aan het eind van die week ziek. Fysiek en emotioneel en ga je aan jezelf twijfelen. Daarom is een stevige bodem van zelfkennis nooit weg natuurlijk, anders ben je behoorlijk uit ‘t lood geslagen en dat is weer onbalans.
  Maar in een liefdevolle omgeving alleen zou het ook niet goed gaan. Wel lekker voor even natuurlijk, maar er mist dan iets om te groeien. Ik zou toch iets missen hoe gek dat ook mag klinken. Daarom is een klap voor je hoofd, terecht of onterecht soms goed om weer even bij jezelf te rade te gaan. En dan weer snel terug naar je liefdevolle nestje. Ik ben blij dat ik ‘t heb.

    /   Reply  / 
  1. Karin

   Een weekje maar? Ik heb het vijf jaar mee gemaakt…. en geloof me, in het begin altijd tolerant, altijd vragen waarom … de grote groene J. van jaloezie.
   Ik kon mezelf er niet aan onttrekken zo gemakkelijk, anders had ik een uitkering misgelopen. En in de crisistijd destijds kwam je niet zo gemakkelijk aan iets anders.
   Daarom heb ik nu alleen nog behoefte aan de L. van liefde en leuk.
   Misschien straks van de Sint, die L. en voor al die grote, stoute kinderen, de roe (in die tijden heb ik zin om heel ondeugend incognito voor Zwarte Piet te spelen bij bepaalde personen, hahaha)

     /   Reply  / 
 13. Carin

  Jullie krijgen harmonie door goede voeding,dat is een vorm van energie voor je lichaam.Goede voeding voor de geest mag je in deze niet vergeten.Heel veel zelfkennis en zelfbewust zijn.Als je tegenslag op tegenslag tegen komt,leven met de instelling dat je er uit hebt geleerd en positief blijven denken over jezelf,als je alles geprobeerd hebt,levert ook energie.
  Dan praten jullie over jaloezie.Een misselijk makende vorm van afgunst,diegenen die daar last van hebben,hebben zelf een probleem,afgunstige mensen,moet je daar zelf aan laten werken.Elk mens is anders,krijgt anders en doet anders.Als je met wat jezelf hebt,maar tevreden bent,dat is het enige dat telt op zulk moment.Er zijn veel strevers,die willen steeds meer,een bodemloze put aan wensen.De ene wens is nog niet in vervulling gegaan en de nieuwe wens,komt al in de startblok te staan.Waardeer wat je hebt en dan nog…heb je veel niet eens ECHT nodig.Kijk eens elders in de wereld,waar veel mensen het bar en bar slecht hebben.Dan ben je nog eerder tevreden.

    /   Reply  / 
 14. Isabel Blanco Auteur

  Harmonie creeer je door balans tussen lichaam en geest :)

    /   Reply  / 
 15. Carin

  Deze week een forumstelling over harmonie en je ziet hoe onze medemensen,werken in harmonie,die we nodig hebben.In India,Mumbai in het joods centrum is alles in onbalans,in Pakistan vindt men dit barbaars.De waarschuwingen kwamen maanden geleden,de lasten en verwijten over en weer,nu.In het belgische Gent,verkoopt men een baby,via internet.Alweer een kind van de rekening,die niet verantwoordelijk is voor de situatie,maar wel voorlopig de dupe.In Hamburg vernielen Ajaxsupporters vanalles.Mooie sport,voetballen levert vaak een slagveld van vernielingen en arrestatie’s.De consument heeft een afnemend vertrouwen en zelfs de Vries,wil even wachten met vliegtuigbouwer Lockheed,voor 12,5 miljoen?
  De aardgasvelden zijn leeg en CO2 opslag,onder de woonwijken discutabel en de bewoners ontwikkelen angst.Ja,aan de balans van lichaam en geest,dragen we in het algemeen,maar een zeer gering steentje bij.De invloed is enorm hoog,dat zie in een week wel weer.

    /   Reply  / 
 16. Isabel Blanco Auteur

  Er gebeurd erg veel Karin daar heb je absoluut gelijk in. En fraai is het allemaal niet he. Harmonie moesten we allemaal in gedachten de wereld insturen.

    /   Reply  / 
 17. Ariadne

  Ik ben bang, dat het eerst nog een stuk erger wordt voor we weer een harmonie hebben op aarde. Er zijn nu eenmaal krachten (mensen) bezig er een enorme chaos van te maken voordat ze de wereld hebben zoals ze willen. Vanuit die chaos moeten wij dan roepen: doe er wat aan! En vervolgens komt de NWO met dé oplossing. Maar daar moeten we banger voor zijn dan voor de nu heersende chaos. Inderdaad, harmonie sturen maar. En mededogen.

    /   Reply  / 
 18. Isabel Blanco Auteur

  Proberen kunnen we het altijd he.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>