Tip van de week

De tip van de week heeft eigenlijk ook met de stelling Harmonie te maken. Maar dan wel in de context dat je tip om moet buigen naar harmonie en positiviteit.

Soms kom je in een positie terecht dat boosheid haat wordt. En dan ga je dit als raadgever gebruiken. Hoe dan ook moet degene die jou iets slechts heeft aangedaan gepakt worden. Is het niet linksom dan wel rechtsom.

Maar is haat een goed raadgever???

Je komt in een negatieve spiraal terecht waarbij haten wraak nemen wordt. En hoe maakt niet uit, je gaat ervoor. Met de gedachte “mijn wraak zal zoet zijn” moet alles ervoor wijken. Ook leuke dingen in het leven, en als je tenslotte bereikt hebt wat je wilde bereiken valt het ook nog tegen ook….

Moet je zover gaan? Nee dus, je moet hoe dan ook trachten dit gevoel te pakken te krijgen en eraan te werken. Het neemt je leven over, controleerd je “ik” zijn en verziekt alles om je heen. Vindt de kracht om er doorheen te prikken en probeer dingen in perspectief te zien. Veel problemen zijn op te lossen zonder wraak. Degene op wie jij je uitleeft lacht toch het hardste uiteindelijk. Haat is het graven van je eigen kuil. Niet doen dus. Los problemen op, probeer positief te denken en laat het gevoel eerst bezinken.

En dan? Komt er vanzelf weer een soort harmonie, ga jij je beter voelen en lijkt de wereld ineens een stuk aangenamer. Geef er niet aan toe! Bezint eer ge begint.

Lees ook:Wilders en Fitna wat moet ik ermee?
Lees ook:Kiezen tussen verstand en intuïtie
Lees ook:Negatief? Morgen is er weer een dag
Lees ook:Tip van de week
Lees ook:Positief denken

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Tip van de week

 1. Linda

  Inderdaad, sommige dingen maken je heel boos.
  Als iemand die je vertouwd je vertrouwen beschaamd bijvoorbeeld.
  hoe vaak gebeurt het niet dat je het goed meent met iemand en die persoon steunt in de vervelende dingen die haar/hem worden aangedaan.

  Het doet dan pijn en het maakt je boos als zij/hij je dan verraad enkel uit eigen belang.

  En toch…………….is het beter om het met de sluier der liefde te bedekken niet voor die ander maar voor je zelf.

  De boosheid is verspilling van energie en brengt je in desharmonie.

  Zoals Isabel zo mooi verwoord bekijk het van een ander perspectief bewaar je innerlijke evenwicht en blijf in HARMONIE.

  Liefs Linda

    /   Reply  / 
 2. Isabel Blanco Auteur

  Mooi geschreven Linda :)

    /   Reply  / 
 3. Carin

  Je kan je boos maken,om zoveel dingen,in de krant op tv.,geweld en heel vaak aan gedrag van de mens.Je kunt er uit leren,het zo vooral niet te doen.Behandel de ander zoals jij behandelt zou willen worden.Wordt je *slecht* behandelt,respectloos,zet er een punt achter,denk erover,sluit het voor je zelf af.Probeer tussen veel tumult in,je eigen *ik* te behouden.Verlies jezelf niet uit het oog.Veel dingen hebben natuurlijk invloed,maar hoe sterk die invloed is,heb jezelf in de hand.Verspil niet met dubben over iets je energie,neem een andere weg.Er zijn vele wegen, die leiden met een korte ei,naar….

    /   Reply  / 
 4. Isabel Blanco Auteur

  En zo is het maar net. De tip is overigens geschreven in het licht van de aanslagen in Mumbai, haat en vervolgens wraak kan desastreus zijn.

    /   Reply  / 
 5. Ariadne

  Ja, die vele wegen zijn er inderdaad. De les dient zich op veel manieren aan, simpelweg om te zien of je het inderdaad begrepen hebt. En toch trap je er soms weer in. Het voordeel van de vooroefeningen is wel, dat je je veel sneller herstelt en alleen dat is alle moeite waard.

    /   Reply  / 
 6. Jaap[van den Bold

  Vanuit mijn Boeddhistische instelling wil ik iedereen als commentaar op deze stelling graag een overweging van de 14e Dalai Lama meegeven:
  ‘Als je alles van een andere kant bekijkt, zal de persoon, die woede in je opwekt beslist ook veel positieve aspecten en positieve eigenschappen hebben.Als je goed kijkt, zul je ontdekken dat de handeling die je kwaad heeft gemaakt, je ook bepaalde kansen heeft gegeven, wat anders niet mogelijk was geweest, zelfs vanuit je eigen standpunt bezien. Met enige inspanning kun je een gebeurtenis dus vanuit veel verschillende hoeken bekijken. Dat helpt!’
  Kijk uit dat woede geen haat wordt, want haat is altijd een slechte raadgever. Ook ik ben een gewoon mens die weleens kwaad en teleurgesteld is over allerlei zaken die er in de samenlevding. gebeuren. Toch heeft dat me nog nooit verder gebracht en nu merk ik dat leeftijd daarin ook een rol speelt. Ik merk dat ik bij het ouderworden toleranter ben geworden en me meer verdiep is wat iemand drijft, zelfs als die persoon zich negatief tegen mij opstelt. Ik begrijp meer dan vroeger, wordt daar niet altijd blijer van, maar kan mij toch veel makkelijk over negativiteit heenstappen en mede daardoor de harmonie in mijn leven bewaren. Ben ik daardoor een beter mens geworen? Dat weet ik niet, ik hoop het, ik heb wel meer geleerd en probeer dat altijd over te dragen op anderen. Niet om mezelf op een voetstuk te zetten, maar vanuit een diepe innerlijke overtuiging ook anderen een stapje vooruit te brengen, en ook dat leidt in mijn leven tot meer rust en harmonie.

    /   Reply  / 
 7. Isabel Blanco Auteur

  Nou volgens mij ben je een lichtend voorbeeld Jaap! Kunnen wij een hoop van leren als jongelingen.

    /   Reply  / 
 8. Logates

  De filmpjes zijn trouwens maar het tipje van de ijsberg. Ik kan de hele dag met betrouwbare bronnen aankomen die precies hetzelfde zeggen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>