Voduo, Haiti, niet te verwarren met Voodoo, kijk uit!!

Inderdaad dit moet je niet verwarren met Vodun, het raakvlak is dat het door de slaven is meegebracht ten tijde van de slavernij. Sinds 3 april 2003 is het een officiele Religie op Haiti. In het geloof zitten de wortelen van het Katholiek geloof en de vrijmetselaars (opgedrongen door de overheersers) en Vodun het geloof uit Benin, Afrika, waar de slaven vandaan kwamen. Zoals al gezegd, Voodoo, Winti, Santaria, Candomble, ze hebben allemaal raakvlakken met elkaar EN het moederland Afrika.

Voduo kent 1 God, Bondye of ook wel Grand Met genoemd. Tussen de mens en God zitten diverse andere Geesten ook wel Loa genoemd. Immers die worden weer gebruikt in rituelen om contact met de God te maken. De Loa hebben hun krachten van God gekregen en fungeren ongeveer hetzelfde als Engelen en Heiligen in de Katholiek kerk. Men werkt met kleuren om aan te tonen of de Loa een soort Engel is, een Mysterie Of uit het graf komt.

Binnen het geloof heb je de Priester (houngan) en priesteres (Mambo, niet te verwarren met de dans) en de Bokor (die de zwarte magie beoefenen in deze brrrrrr). En de opleiding vindt plaats via een 4-tal inwijdingen. Er is echter geen hierarchie binnen het geloof, evenals een boek. Het gaat allemaal mondeling van priester op priester.

Het zal jullie niet verbazen dat de rituelen met de anderen takken van deze sport Voodoo, Santaria en Winti overeenkomen. Dansen, trance, offeren van dieren worden gebruikt om de Loa gunstig te stellen en vragen beantwoordt te krijgen. Voduo op zich is geen kwaad geheel of zwarte magie. Mocht je iemand willen vervloeken dein je toch op zoek te gaan naar een Bokor.

Kortom er is weer wat duidelijk geworden over Voduo!

Lees ook:Voodoo
Lees ook:Candomble, een recept?
Lees ook:Winti
Lees ook:Kenia. Heksenjacht kost 11 mensen het leven
Lees ook:Cuba en Santaria

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>