Filmpje: Stigmata in beeld!

Het is al een aantal keren aan de orde geweest, stigmata. Het verhaal erover, Zuster Anne, Pater Pio komt nog. In beeld heb ik het nog niet laten zien. Paranormal TV op You Tube heeft vaak opmerkelijke filmpjes. Vandaag vond ik er een over Stigmata. En ik? Ik ben benieuwd wat de sceptische lezer hier van vind

Lees ook:Filmpje: Orde der transformanten, wederom in Netwerk
Lees ook:Lisa Williams RTL 4 deel 4
Lees ook:Anne Catherine Emmerich, stigmata, 8 September, 1774 – 9 Februari, 1824
Lees ook:Lisa Williams, medium. Gezien bij RTL 4?
Lees ook:Geschiedenis van vampieren………. deel 3-4

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Filmpje: Stigmata in beeld!

 1. Sjaak

  Ik heb weer iets geleerd. Mocht je het willen faken (jaja, voorzichtig met die lange tenen) dan kun je dus ook een naald in je zakdoek stoppen en daar mee over je voorhoofd verwonden. Dan kun je de plek raken waar het het meeste opvalt, namelijk het voorhoofd. Niet al te logisch natuurlijk want als je zo’n doornenkroon op zou zetten zouden eerst de gebieden voor je slapen beschadigd raken omdat daar de schedel iets uitsteekt (bij sceptici dan lol).

  En de handpalmen… daar gaan we weer… Ik weet hoe het beeld van de gekruisigde Jeebus er in haar kerk uit ziet! (Met behulp van cold reading in zijn makkelijkste vorm hahaha)

  Maar als je echt in stigmata gelooft dan is het natuurlijk ONmogelijk dat iemand dit zichzelf aan doet, b.v. vanwege een drang naar aandacht. Dat soort dingen doen mensen nu eenmaal niet. Daarbij zijn gods wegen ondoorgrondelijk, vooral dat hij zijn eigen volgelingen verwondt. Leuke vader heb je dan.

    /   Reply  / 
 2. Sjaak

  Ik ben op mijn beurt weer benieuwd naar de verklaring van een gelovige… of blijft het bij “Gods wegen zijn ondoorgrondelijk…?

    /   Reply  / 
 3. Redactie

  De verklaring van de gelovige is dan dat God er kennelijk iets mee bedoeld in deze. Het moeten geloven bij het zien van dit soort verwondingen is overigens ook niet echt goed te rijmen. JE ziet de wonden duidelijk in het filmje en soms moet je dingen gewoon aannemen.

  Gr

    /   Reply  / 
 4. Sjaak

  Nee. Je hoeft *nooit* iets zomaar aan te nemen. Niks en van niemand niet.
  Dat is nou precies waar het fout gaat.

  Neem dat maar van me aan ;)

    /   Reply  / 
 5. Redactie

  Als je het me een paar jaar terug zo had gezegd Sjaak had ik geantwoord, je bent een toppertje………… helaas ik denk daar dus niet meer zo over. Er bestaat namelijk altijd nog zoiets als relatief, en er zijn dingen die gewoon waar zijn zonder erin te moeten geloven. Begin met een simpel ding, een neger is bruiner dan wij ooit worden, zo is de kleur van de huid. In Siberie is het altijd kouder dan bij ons. En zo kun je een hoop dingen op elkaar stapelen en erbij zetten: dit neem ik terstond voor waar aan. Zo is het ook met gezondheid, zoals wonden, tumoren, pijntjes, klachten en ziektes. Kun je voor “waar” aannemen. Als je kiespijn hebt hoef je dat toch ook niet eerst te moeten geloven? Mijn tip Sjaak, durf de grenzen van “aannemen” verder te verleggen en er gaat een nieuwe wereld voor je open, zonder te zweven!

  Gr

    /   Reply  / 
 6. Sjaak

  Bedankt voor de tip, Isabel, maar ik denk dat mijn grenzen van geloven op een gezonde plek liggen. Het aannemen waar jij het over hebt is naar alle redelijkheid. Aannemen dat het in Syberië over het algemeen kouder is dan hier is niet zo moeilijk omdat je dat kunt baseren op vrij zekere gegevens, zoals de noordelijke ligging en luchtfoto’s met permafrost. Dat negers in de regel een donkerdere huiskleur hebben dan blanken zou je aan de naam al af kunnen leiden. Als je er dan een paar naast elkaar zet dan “geloof” je al snel dat dat wel klopt. Ook hier baseer je je geloof op algemene en redelijke kennis en ervaring. Enje maakt hierbij gebruik van je ratio. Oftewel je gezonde boeren verstand.

  Exact die redelijke kennis, ervaring en boerenverstand zeggen mij in het geval van stigmata dat het hier gaat om mensen die leiden aan het Syndroom van Münchhaussen.

  Helaas is dat een alledaagse stoornis die niets te maken heeft met het goddelijke of het paranormale. Vandaar dat ik denk dat gelovigen en bijgelovigen dit verschijnsel meteen naar de prullenbak verwijzen. Het past misschien niet in hun beeld van de wereld, ik weet het niet.

  Als ik al scepticus de paranormale verklaring ga bekijken struikel ik van aanname naar aanname en moet ik de meest fantastische dingen gaan geloven (waarbij ik mijn boeren verstand en ratio moet uitschakelen) en dan eindig ik nog bij een vage verklaring dat we het eigenlijk niet weten.

  Ik maak dingen niet graag moeilijker of raadselachtiger dan ze zijn. Vooral omdat ik hier de noodzaak niet van in zie.

  Als ik dingen moet gaan geloven op basis van een stapel vage aannames dan is volgens mij het einde al snel zoek. Niet al te populaire stelling hier, dat weet ik wel, maar wel een oprechte. Je loopt namelijk het risico dat je ook vatbaar gaat worden voor andere vage veronderstellingen. Voordat je het weet… ach, dat kun je zelf ook wel invullen.

    /   Reply  / 
 7. Redactie

  Hoi Sjaak,

  Munchhausen by proxy zou in een enkel geval ook nog kunnen. Neem van me aan dat niet elk stigmata ook daarvoor wordt aangekeken. Je weet dat het slechts in een enkel geval, na uitvoerig onderzoek, ook daadwerkelijk is erkent. Velen roepen dat ze er last van hebben.

  Het filmpje is bedoeld om een beeld te geven hoe het eruit KAN zien, let op kan zien. In onze huidige tijd heb ik vanuit de wetenschappelijke raad in de Kerk niet gehoord dat er stigmata is toegekend. De laatste was Pater Pio en die is in 1968 overleden.

  Dus ik neem niet “blind” iets aan, maar ben wel eerder dan jij geneigd iets als het moeten geloven op te geven. Je komt er wel……

  Gr

    /   Reply  / 
 8. Sjaak

  Haha, als mijn hersenen in tact blijven zit het er niet in, Isabel. En vanaf waar ik sta kan ik jou vertellen dat je er misschien nog wel komt. :D

  Munchhausen by proxy kan inderdaad maar dan heb je in de regel met wat weerloze slachtoffers te maken. Kinderen bijvoorbeeld. Of zoals in dat geval waarbij de moeder een kind dat in coma lag verwondde en dat als stigmata opvoerde. Mafketels genoeg.

  Ik denk ook dat ouders die hun kinderen paranormaal begaafd noemen hier last van hebben. Een wat mildere vorm, maar evengoed. En dan net zo lang ermee leuren totdat iemand ze bevestigt in hun idee. Geweldig. Mooie fundering voor een rationele opvoeding.

  En stigmata? Nee, als god zo almachtig is en wonderen kan verrichten dan moet hij eens een keer iemand die het niet verwacht stigmata bezorgen. Bijvoorbeeld een presentator op TV. Mag niet zo’n probleem zijn voor een almachtig figuur.

    /   Reply  / 
 9. karin

  Stigmata, voor zover zelf toegebracht, kan niet zomaar onder de noemer van Munchhausen by proxy worden gebracht. Deze vorm van automutulatie (voor zover zelf toegebracht dus) kan ook in een diepgeworteld geloof liggen om zelf net zo te lijden als Jezus bijvoorbeeld (aannemelijk) of diepgewortelde zelfhaat zonder enige binding met religie (minder aannemelijk).
  God laat zich niet verzoeken om de ongelovigen te laten zien dat hij zo almachtig is. Waarom energie verspillen? Geloven (en als zodanig volgens de echte bedoeling ervan leven) doe je immers met je hart en heb je dat niet, dan zal God wel van alles kunnen doen om zich te bewijzen… en dan? Wordt een boosaardig hart daar milder van? Bovendien, in jouw voorbeeld zal de presentator zich ziek melden en naar artsen gaan om te vragen wat er scheelt.

    /   Reply  / 
 10. Redactie

  Fraaie uitleg Karin. Vanuit de religie wordt vaak gesteld dat bij toegekende stigmata het geloof zo sterk is dat dit geuit wordt in…………… stigmata. Bizar om uit te leggen, bizar om mee te maken overigens ook.

  Gr

    /   Reply  / 
 11. Sjaak

  Fraai gaat wel denk ik. Wel leuk dat je net als ik denkt dat stigmata een vorm van automutilatie is. Zijn we het toch nog eens af en toe met elkaar eens. :)
  Hebben ongelovigen volgens jou een boosaardig hart? Ik dacht dat het de gelovigen waren die kruistochten hielden (en houden), stenigden wat hun niet lekker zat en op de brandstapel sleepte dat licht genoeg was om te vliegen.

    /   Reply  / 
 12. karin

  Kan een vorm van automutilatie zijn… heb ik gesteld. Dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn.
  Ik ken ongelovigen die op ethisch hoog niveau staan en goedaardige mensen zijn en gelovigen die hypocriet en boosaardig zijn, dus nee, zo bedoelde ik het niet. Ik bedoel dat het concreet maken van een God in zgn. wonderen en wel op een dusdanige manier dat niemand hierom heen kan, de aard van een individueel mens, zoals hij is, niet kan veranderen.

    /   Reply  / 
 13. Sjaak

  “God in zgn. wonderen en wel op een dusdanige manier dat niemand hierom heen kan, de aard van een individueel mens, zoals hij is, niet kan veranderen.”

  Ik ben bang dat we er nooit achter zullen komen…

    /   Reply  / 
 14. maggy

  Dit overkomt alleen katholieken, in de regel zijn het vrouwen. Als je die vrouw ziet lijden, dan vraag je je af wat onze zogenaamde barmhartige god voor een bedoelingen heeft met deze mensen. Het lijkt wel een vorm van pesten. Op deze manier kun je toch geen normaal leven meer leiden. Het verschijnsel is ook niet uniek. Duizenden mensten lijden hieraan. Zelf ondergaan ze dit als een religieuze ervaring.

    /   Reply  / 
 15. Redactie

  Het is heftig, overigens niet alleen bij vrouwen ook mannen overkomt het. Diepgelovigen die op de een of andere manier de zonden van de wereld op zich nemen. Wellicht is dat een goede uitleg ervan. Het blijft vreemd en lijkt mij persoonlijk erg pijnlijk ook.

    /   Reply  / 
 16. F.Floor (62)

  Stigmata? En de rest van haar puntwondjes op zowel haar voeten en vooral haar gezichtshuid dan?
  Ik houd de filmclose-ups op een gebrek aan vitamine C.
  In dat geval krijgen vooral de kleine adertjes een buik en kunnen ze barsten na slechts een huilbui, sex of een trauma maar scheurbuik heeft dus niks met je buik te maken; ik heb in mijn leven genoeg vrouwen gezien met onderhuidse bloedingen na geslachtsziekte en ze werden er ook minder slim van en traag.
  Voorts: als je een dergelijk onglad gezicht hebt kan dit ook nog het Karposi-syndroom zijn, dat is een infektueuze bacteriebesmetting die vooral ontstaat na falen van het afweersysteem zoals bij hiv.
  En dat een hiv-besmetting je veel tranen kost zal duidelijk zijn.
  Wel klopt het dat vrouwen gevoeliger zijn voor hysterie dan mannen: 86 tegen 14% maar daarbij moet men wel bedenken dat het griekse woord ‘hysteria’ ons woord voor: baarmoeder is en daar komen wat vaker heftige emoties om het hoekje kijken.
  Maar dat religie samengaat met verwondingen daar geloof ik geneen mallemoer van: de meeste genezingsdiensten zoals in Pinkstergemeentes en alle afgescheiden genezingsdiensten waren soms wel eens emotioneel maar bloed vloeit er nooit.

    /   Reply  / 
 17. Redactie

  Hoi,

  Het is als voorbeeld geplaatst over hoe het kan zijn, heb jij een link naar een goed voorbeeld? Dan hoor ik dit graag van je :)

  Gr,

  Isabel

    /   Reply  / 
 18. F.Floor (62)

  Kijk eens op FOK! daar is zo’n hindoestaans meisje dat bloedt uit alle lichaamsopeningen met gruwelijke foto. De moeder = radeloos.
  Maar 1 ding snap ik niet van dat FOK!-verhaal, namelijk een kind zit slechts 2 liter bloed in dus die had nou onderhand wel leeggelopen moeten zijn.
  Ik houd al die stigmataverhalen wel voor waar, maar het is maar 1 van alle vormen aan bloederziekten.

    /   Reply  / 
 19. Redactie

  Ik zet het in het blog voor morgen voor de mensen om het te lezen en erover te oordelen.

  Gr

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>