Niet alles wat ons overkomt kun je toeschrijven aan karma

Wanneer ik aan het woord karma denk dan denk ik aan de uitspraak wie goed doet goed ontmoet. Oftewel alles wat je doet, krijg je een keer terug. Toch rijst bij mij dan de vraag waarom de één heel gezond en de ander ernstig ziek is? Of waarom de één heel veel pech en de ander heel veel geluk heeft? Heeft dat ook met karma te maken?

Sommigen vinden van wel. Karma wordt vaak gezien als een gevolg van iets wat je in je vorige leven hebt gedaan. Het wordt meestal geassocieerd met iets slechts, maar gelukkig heeft het ook zijn positieve kant. Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je in het verleden slechte dingen hebt gedaan, wordt je in het volgende leven gestraft. Andersom kan het gelukkig ook. Wanneer je in het vorige leven alleen maar positieve dingen hebt gedaan, kan je daar in het volgende leven de vruchten van plukken.

Anderen zijn van mening dat dit wel heel kort door de bocht redeneren is. Zo zegt Helena Petrova Blavatsky, spiritueel schrijfster, dat we niet alles wat ons overkomt kunnen toeschrijven aan karma. ,,Wat mensen nu doen, aan goede en slechte handelingen heeft nu en in de toekomst zijn effect. Als daarbij nu lijden is, is de boodschap die ze ons geeft, dat er in de toekomst compensatie voor terug komt.” De neiging van sommigen om alles wat gebeurt toe te schrijven aan karma uit het verleden is dus haar onzinnig. We hebben tenslotte de vrije wil om onze omstandigheden NU beter of slechter te maken. Ook in het nu veroorzaken we karma, oftewel, we handelen voortdurend,aldus Blavatsky.

Lees ook:Slecht karma heb je zelf in de hand
Lees ook:Karma; de wet van oorzaak en gevolg
Lees ook:Karma is niet meedogenloos
Lees ook:Karma zijn levenslessen die de ziel moet leren
Lees ook:Het leven is soms erg oneerlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>