Ik ben gek op vleermuizen

’s Avonds, aan het begin van de avond, willen we nog wel eens een wandeling door de straten maken met de hond. Het is misschien één van de laatste keren, maar tot nu toe spotte mijn dochter elke keer een vleermuisje. Ik ben gek op deze ietwat mysterieuze diertjes. Helemaal omdat ze een link hebben met Dracula.

Hoewel Dracula een vampier wordt genoemd heeft hij natuurlijk niets met de gelijknamige  vleermuizen uit Zuid-Amerika te maken. Toch denken vele mensen aan Dracula wanneer het over vampiers en vleermuizen gaat. Misschien komt dat doordat Dacula net zoals vleermuizen, ‘s nachts tevoorschijn komt. Dracula, de man in een lange zwarte mantel, die niet tegen daglicht kan en punttanden heeft. Overdag slaapt hij in een doodskist. De vampiervleermuis drinkt ook bloed. Het liefst bloed van koeien en paarden. Als hij een prooi ziet, landt hij daar vlakbij en besluipt hem. Dan maakt hij op een onbehaard gedeelte van het lijf met zijn vlijmscherpe tandjes een klein sneetje in de huid en likt het bloed op. In het speeksel van de vampiervleermuis zit een stof, die er voor zorgt, dat het bloed niet stolt. De vleermuis kan een half uur door gaan met drinken. Voordat de zon opkomt is hij weer verdwenen in zijn eigen wereld en heeft hij een spoor van dood achtergelaten. Op dat laatste punt lijkt hij natuurlijk best wel op graaf Dracula.

De vleermuis heeft weinig geluk. In het Nieuwe Testament noemde ze de vleermuis  ‘de vogel van de duivel’ en in de Middeleeuwen geloofde men dat de duivel verscheen in de gedaante van een vleermuis. In verscheidene Europese landen spijkerde men zelfs vleermuizen aan deuren om de duivel, vampiers, heksen en kwade geesten af te schrikken. Op die manier wisten ze wat hen te wachten stond als ze hun opwachting maakten. Jammer, want van mij mogen ze heerlijk blijven ‘fladderen’.

Lees ook:De vleermuis, van slechte reputatie tot geluksbrenger
Lees ook:“Wij drinken heel graag bloed…”
Lees ook:Trouwen in het kasteel van Dracula
Lees ook:Lekker griezelen met True Blood
Lees ook:De legende van Jack en zijn lantaarn…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>