Mindfulness: gedachten komen en gaan…

Elke maandagochtend doe ik aan mindfulness yoga en word ik erop geattendeerd dat gedachten komen en gaan. Mindfulness kan dan ook worden beschreven als het aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment zonder dat je daarover een oordeel hebt.

Mensen die rondlopen met klachten hebben vaak de neiging om dingen zwart-wit te zien. Soms gaat dat samen met een negatief zelfbeeld en een dito kijk op de wereld. Eenmaal beland in zo’n  cirkel is het moeilijk om er uit te stappen.  Want hoe negatiever je kijk op de wereld om je heen is, hoe negatiever je voelt en hoe meer je er in gelooft dat dit niet te doorbreken is. Het is veelal een kwestie van een andere gedachtegang aannemen. Enkele goede voorbeelden daarvan zijn: in het moment zijn, de situatie accepteren zoals het is en alle dingen die je doet met volle aandacht doen. Dus stop met piekeren en leef in het moment.

Vaak zijn we met onze aandacht bij dingen die gebeurd zijn of dingen die misschien nog gaan gebeuren. Voor mij is dat heel herkenbaar en daardoor kan ik nooit helemaal bezig zijn met de dingen die ik op dat moment doe. Het grote voordeel bij mindfulness is dat er eigenlijk geen oordeel is. Dingen zijn goed zoals ze zijn. Daardoor krijg je geen ‘strijd’ over wat je denkt en voelt en hoe het eigenlijk zou moeten zijn. Iedere gedachte mag er zijn. Er is geen goed of kwaad. Als je dat kunt zien, heb je een stapje voor en hoef je jezelf er niet meer door te laten meeslepen. Dus door een andere houding aan te nemen, zie (en voel) je vanzelf hoe gedachten komen en gaan.

 

Lees ook:Mindfulness Day; maak kennis met mindfulness…
Lees ook:Bewuster leven met mindfulness
Lees ook:Mindfulness leert je anders naar het leven kijken
Lees ook:Hoe heerlijk kan yoga niet zijn…
Lees ook:Meditatief wandelen met paragnost Chris Zoet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>