De zonnewende, de langste dag van het jaar…

De zomer zonnewende wordt al duizenden jaren lang op vele plaatsen op aarde gevierd. Bij deze jaarlijkse gebeurtenis, die ook bekend staat als Solstitium AestivumĀ (latijn voor zomer zonnestilstand) bereikt de zon, vanuit de aarde gezien, de meest noordelijke keerkring. De langste dag van het jaar. De zon staat schijnbaar stil om zich het komende half jaar weer in zuidelijke richting te verschuiven waar de cyclus weer opnieuw begint rond 21 december bij de winter zonnewende.

Het vieren van de zonnewende heeft een heidense oorsprong. In de Saksische traditie en onder aanhangers van hedendaagse natuurreligies zoals wicca wordt de zomer zonnewende op 21 juni gevierd. Vooral onder jongeren is sprake van groeiende interesse in de heidense gebruiken van hun verre voorouders. De zon zo staat zo mooi op internet beschreven, betekent veel voor de mens, de natuur, de aarde en het heelal. De zon is tenslotte het centrum van het zonnestelsel en de bron van het leven, licht en warmte. De zon geeft levenskracht, onvoorwaardelijk en onbegrensd. De zon is derhalve eveneens het zinnebeeld van de oerbron, van het licht van de oneindige Geest ofwel het eeuwige licht. De oerbron, waaruit alle leven voortkomt. Het licht en de kracht, waaruit ook de mens voortkomt en waaruit wij leven. Het eeuwige licht is derhalve ook in de mens besloten.

De zonnewende is het begin van de zomer op het noordelijk halfrond. Veel mensen vieren dit. Zo wordt er jaarlijks bij Stonehenge, vlakbij het Engelse Salisbury, de zonnewende gevierd. Op dit spektakel komen veel mensen af. En in New York vindt er doorgaans op deze dag een openbare yogales plaats waar duizenden mensen op afkomen. Elders in Noord-Europa heeft het midzomerfeest meer betekenis dan in ons land. In Zweden wordt het van 19 tot 25 juni gevierd en wordt de zonnewende als zeer belangrijk gezien (foto’s internet).

Lees ook:En de zomer is begonnen…
Lees ook:Leve de zonnewende…
Lees ook:Zonnewende weekend in Zeewolde…
Lees ook:Divali; het feest van de lichtjes…
Lees ook:De dag van de Bhagavad Gita…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>