Kraak eens een geode…

Je komt ze vaak op (edelstenen)beurzen tegen; geodes.  De geode lijkt van buiten op een grote kiezelsteen. Op het eerste gezicht ook helemaal niet zo bijzonder. Van de buitenkant kun je niet zien wat er binnen in zit. Het is altijd weer een verrassing. Al open je tientallen bollen, je komt nooit twee hetzelfde tegen. Pas als je de geode echter openbreekt, zie je dat er  kristallen in zitten.

Een geode,  wordt ook wel een ‘druse’ genoemd en is een holle of voor een deel holle bol, die binnenin kristallen bevat. Ze hebben meestal een doorsnede die tussen de 2,5 en 30 cm ligt. Vaak zie je hoe ze op beurzen en of demonstraties met het een soort ‘kraker’ worden geopend waarna de buitenkant in twee helften valt en vaak gevuld is met heel veel kleine kristallen aan de binnenkant.

Geodes zijn holle bubbels die zijn ontstaan in magma. De buitenkant van die bubbels kan stollen, waardoor water en gassen worden opgesloten in de bel. Na verloop van tijd vormen die mineralen zich soms tot kristallen aan de binnenkant van de bubbel. Wat er dan uiteindelijk overblijft is een gesloten bol die wanneer je hem openmaakt een deken van kristallen aan de binnenkant bevat. De geodes die het meest voorkomen zijn die met amethist of bergkristal. Geodes zijn doorgaans miljoenen tot tientallen miljoenen jaren gelden gevormd en de inhoud is dus onbekend. Dat maakt het ook zo boeiend want iedere gekraakte geode is uniek. Bovendien is het een grote verrassing welke kristallen er in de geode verborgen zitten. Is het bergkristal of amethist? Het kraken met een grote tang (oorspronkelijk bedoelt om gietijzeren buizen mee door te knippen) is ook bijzonder spectaculair om te zien (foto’s en bron internet).

Lees ook:Kies de juiste pompoen voor Halloween…
Lees ook:Kristallen zijn magische instrumenten
Lees ook:De vlier; meer dan een gewone plant…
Lees ook:Werken met kristallijnen energie op een nieuwe manier
Lees ook:Mineralen- en Sieraden beurs in Eindhoven…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>