Nieuwe Stonehenge ontdekt…

Een team van internationale wetenschappers heeft op nauwelijks drie kilometer van Stonehenge ongeveer honderd begraven stenen ontdekt.De stenen bevinden zich op een diepte van een meter. De archeologen menen dat de verzameling stenen vierduizend jaar oud is en daarmee uit het Neolithicum stamt.De stenen, zo meldt de BBC zijn gemiddeld vierenhalve meter hoog (Bron ANP).

De vondst in Durrington Walls, in het Engelse graafschap Wiltshire, werd gedaan bij het vervaardigen van zogenoemde ondergrondse kaarten, een langjarig project. In tegenstelling tot het wereldberoemde Stonehenge, staan de stenen niet in een cirkel opgesteld maar vormen ze min of meer rechte lijnen, aldus de archeologen maandag tijdens de presentatie van hun vondst in Bradford. Die lijnen zouden overeenkomen met de baan van de zonnewende in de winter, wanneer de zon ten opzichte van de aarde de meest noordelijke positie bereikt.

De wetenschappers vermoeden dat de opstelling van de begraven stenen in Durrington Walls nog geheel origineel is. Waarschijnlijk gaat het om de grootste prehistorische vondst in Groot-Brittannië die nog intact is. Volgens de onderzoekers woonden in het gebied van Durrington Walls in het Neolithicum al behoorlijk veel mensen. Volgens de wetenschappers is het zeer waarschijnlijk dat de nieuw ontdekte stenen in dezelfde periode, of zelfs eerder, zijn geplaatst als Stonehenge. “Met de vondst is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het ontstaansverhaal van Stonehenge”, zegt archeoloog Nick Snashall. Stonehenge, dat 3 kilometer verderop ligt, werd onder meer als begraafplaats gebruikt. Of dat ook het geval is bij deze stenenverzameling, is nog onduidelijk. Sommige experts denken dat er rituelen werden uitgevoerd, maar anderen denken dat de stenen plekken aangaven waar water te vinden was.

Lees ook:Mysterieuze lange muur in Jordanië…
Lees ook:Megalithische tombes ontdekt in Polen…
Lees ook:Maya-gebouwen in de jungle van Guatemala ontdekt…
Lees ook:Groot standbeeld uit de twaalfde eeuw opgegraven…
Lees ook:Vreemde vondst op Kanaaleiland Guernsey…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>