Wel of geen leven op andere planeten…

Wetenschappers zoeken mogelijk verkeerd naar buitenaards leven. Dat zeggen vier Japanse wetenschappers. Dit artikel valt onder meer te lezen op NU.nl. Sterrenkundigen zoeken in de dampkring van andere planeten of er zuurstof is. Waar zuurstof is, is leven, is de gedachte. Maar volgens de Japanners betekent zuurstof niet automatisch dat er leven is. Op aarde nemen planten koolstofdioxide en water op. Vervolgens stoten ze onder meer zuurstof uit. Dat wordt fotosynthese genoemd.

Dankzij de zuurstof kunnen andere levensvormen bestaan, waaronder mensen en dieren. Maar de Japanners zeggen dat zuurstof ook kan worden gemaakt als licht schijnt op titaandioxide. Dat veroorzaakt dus een vals alarm.En er hoeft maar een beetje titaandioxide te zijn om evenveel zuurstof te produceren als in de dampkring van de aarde. Het is dus mogelijk dat leven mogelijk lijkt op een planeet en dat er evenveel zuurstof is als op aarde, maar dat er toch geen organismes zijn die zorgen dat die zuurstof er is. De Japanners publiceren hun verhaal in het wetenschapsblad Scientific Reports, dat verbonden is aan Nature. Hun conclusie is dat wetenschappers bij hun zoektocht naar buitenaards leven naar meer moeten kijken dan alleen zuurstof (ANP).

Eerder beweerden wetenschappers in Marsmeteorieten methaangas gevonden te hebben. Dit zou  kunnen bekeken dat er leven op de Rode Planeet (Mars) mogelijk is. Methaan is de meest eenvoudige organische molecule. Veel van dit gas in onze atmosfeer wordt door levensvormen veroorzaakt, zoals de spijsvertering van vee. Ook vulkanische activiteit kan voor methaan zorgen. De onderzoekers benadrukken dat zij geen bewijzen hebben gevonden van bestaand of vroeger leven op Mars, maar wel dat methaan mogelijk microben onder het oppervlak kan doen leven.

 

Lees ook:De aarde is 4,57 miljard jaar oud…
Lees ook:Leven op andere planeten toch mogelijk…
Lees ook:Mogelijk sporen van leven gevonden op rode planeet…
Lees ook:Is er (buitenaards)leven op…
Lees ook:Mogelijk leven op nieuwe planeet…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>