Tradities rondom Oud en Nieuw…

In alle culturen wordt het nieuwe jaar op een feestelijke manier ingeluid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat jaartelling cultureel bepaald is. Dit is dus een mooie gelegenheid om een vanzelfsprekendheid ter sprake te brengen die bij veel mensen leeft.


Niet voor alle mensen op de wereld begint met het vuurwerk op Oudejaarsavond (de nacht van 31 december op 1 januari) het jaar 2016. Als ze in een westers land wonen kan het goed zijn dat ze meedoen met de feestelijkheden. Maar voor meer dan de helft van de wereldbevolking geldt er een andere datum die het begin van hun nieuwe jaar aankondigt (bron beleven.org).

Boeddhisten vieren nieuwjaar met de  Eerste volle maan in april.

Chinezen vieren nieuwjaar met  Chinees Nieuwjaar (januari/februari).

Hindoes vieren nieuwjaar tijdens  Holi (februari/maart).

Joden vieren nieuwjaar op Rosj Hasjnana (eind september).

Moslims vieren nieuwjaar op 1 Muharram

In oude Perzische landen wordt op 21 maart met  Noroez nieuwjaar gevierd.

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren, waarbij oliebollen en/of appelflappen worden gegeten. Gekeken wordt naar een oudejaarsconference. Om twaalf uur toost men met champagne op het nieuwe jaar en wordt er zeer veel vuurwerk afgevuurd. Traditioneel voor veel zwemmers is de nieuwjaarduik aan de kusten van Nederland. Hoe zit het toch met ie oliebollen? De meest waarschijnlijke theorie verwijst naar de Middeleeuwen. Destijds vasten de mensen van 11 november (Sint Maarten) tot aan Kerstmis. Vanaf Kerstmis mochten ze weer eten en om dit werd feestelijk en uitbundig gevierd. De verse ingrediënten waren niet meer voorradig, dus daarom bakten ze vette oliekoeken van lang houdbare ingrediënten. Dankzij deze oliekoeken kregen ze veel calorieën binnen, zodat ze de harde wintermaanden goed door konden komen. In de loop van de tijd zijn deze koeken veranderd in bollen.

Lees ook:Waar komt Oud en Nieuw vandaan…
Lees ook:Verbod op ‘heidense’ nieuwjaarsviering…
Lees ook:Waarom steken we vuurwerk af…
Lees ook:Wat doen we op Nieuwjaarsdag…
Lees ook:Chinezen luiden het jaar van de Hond in…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>