Mysterieuze steen gevonden in Bosnië…

Een gigantische bal die is ontdekt in Bosnië is momenteel hét onderwerp van gesprek onder archeologen. Het is mogelijk de oudste, zwaarste steen die werd gevormd door menselijke handen. Althans, als we de Bosnische archeoloog Semir Osmanagic mogen geloven. De beste man claimt dat de perfect ronde bol, met een diameter van drie meter, 1500 jaar oud is en werd achtergelaten door een oude beschaving die zijn tijd ver vooruit was (bron www.telegraaf.nl).

Osmanagic stelt dat de bol extreem veel ijzer bevat en het bewijs vormt voor een ontwikkelde beschaving die honderden jaren geleden in het gebied leefde. Osmanagic wordt gesteund door zijn collega-onderzoeker Sam Osmanagich. Die beweert zelfs dat er nog veel meer bollen zijn gevonden, maar dat deze werden vernietigd in de jaren zeventig van de vorige eeuw omdat er volgens een legende goud in de bollen verstopt zat.

Experts zetten grote vraagtekens bij de verklaring van Osmanagic, die in 2005 het nieuws haalde met de vondst van – zegt hij zelf – piramides in Visoko. De Bosniër, ook wel de Bosnische Indiana Jones genoemd, denkt aan te kunnen tonen dat een cluster van heuvels uit piramides bestond. Eén van de bouwwerken zou zelfs groter zijn dan de Grote Piramide van Gizeh in Egypte. Anthony Harding, president van de Europese Vereniging van Archeologen, noemde die bewering van Osmanagic ’een totale absurditeit’. Voor veel wetenschappers reden genoeg om de Bosniër niet altijd even serieus te nemen. Zo beweert Mandy Edwards van de Universiteit van Manchester dat de bol helemaal niet door mensen zou zijn gemaakt. Volgens Edwards is de ronde vorm van de bol eenvoudig te verklaren: die zou zijn ontstaan door een natuurlijk proces van sedimentatie (foto Reuters).

Lees ook:Archeologen vinden restanten van De Stad van de Apengod
Lees ook:Maya-gebouwen in de jungle van Guatemala ontdekt…
Lees ook:Mooie vondsten in Minya blootgelegd…
Lees ook:Mysterieuze warme plekken ontdekt op enkele piramides…
Lees ook:Unieke stenen figuren gevonden…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mysterieuze steen gevonden in Bosnië…

 1. jean Caufrier

  Die ronde stenenbollen zijn volgens mij een vervoermiddel. voor zeer grote platte langwerpige stenen. daar wielen deze niet kunnen dragen..
  men heeft maar 1 bol voor nodig en men kan daar km verder méé bollen.
  je moet gewoon weten hoe…

    /   Reply  / 
 2. Suzanne Grijpink Auteur

  Dank je wel Jean voor de uitleg. Fijn dat je de moeite nam om dit onderwerp toe te lichten…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>