Voor mij heeft 4 mei zeker zin…

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De herdenking bestaat uit een plechtigheid. Daarna worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam  Op deze dag hangt de Nederlandse vlag halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.

Volgens de site www.dagelijksestandaad.nl zijn er Nederlanders die aangeven dat ze Dodenherdenking op 4 mei gaan boycotten, vanwege het feit dat er Nederlanders zijn die ook wel ‘gemene dingen’ hebben gedaan. Christa Noëlla, één van de deelneemsters die de Dodende herdenking willen boycotten. “Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden. Ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenleving waar witte geschiedenis belangrijker is dan de niet-witte geschiedenis, waar Nederland een zeer belangrijke rol in heeft gespeeld.”

Het Nationaal Comité Doden benoemt het herdenken als het bewijzen van een ‘laatste eer’. Wie we herdenken en hoe we herdenken, zegt iets over onze identiteit: wie we zijn en wie we willen zijn. De dodenherdenking is meer dan alleen een kranslegging en twee minuten stilte.  Ook komt altijd de spreuk terug: ‘geen vrijheid zonder bevrijding’.  Ik sta deze dag altijd stil bij de mensen die gesneuveld zijn. Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn vader. Zijn broer is doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte  omdat hij in het verzet zat en opkwam voor zijn medemens. Ik wil zijn verhalen graag doorvertellen en niet verloren laten gaan en vind het belangrijk om daar een moment bij stil te staan.

Lees ook:JONGEREN VIEREN LIEVER BEVRIJDING
Lees ook:Vandaag herdenken we…
Lees ook:Herdenking 4 mei 2009
Lees ook:APPLAUS VOOR KONINGIN BIJ HERDENKING
Lees ook:Hoe belangrijk is Dodenherdenking…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>