Het is weer vrijdag de dertiende…

Vrijdag de dertiende is en blijft altijd een dag waar mensen (on)bewust bij stil staan. Inmiddels is er enorm veel over geschreven, maar het blijft ‘leuk’ om nog maar een keer alles op een rijtje te zetten.

Want of je er nu in gelooft of niet op vrijdag de 13e worden er minder huwelijken gesloten, ziekenhuizen hebben geen operatiekamer met het nummer en in gebouwen ontbreekt vaak de 13e verdieping. Er wordt wel eens gezegd dat het ligt aan de Germaanse godin, Freya, van vruchtbaarheid, liefde en schoonheid. Freya is de vrouw van de oppergod, Odin en de enige die naast hem op de troon mag zitten. Het verhaal gaat dat Freya rondreed in een wagen getrokken door twee wilde katten. Een witte – en een zwarte kat, die de volle maan en de nieuwe maan zouden symboliseren. In latere jaren werd door de Katholieke kerk slechts nog gesproken over een zwarte kat.  Of ligt het toch aan de heksen? Iedere vrijdag zouden dertien vrouwen, in gezelschap van zwarte katten, een heksensabbat houden onder leiding van de godin. In latere verhalen en sagen versmolten de heks en de zwarte kat. Heksen en katten werden door de kerk gezien als kwade symbolen.

Ook in de bijbel vind je verhalen terug. Zo is Jezus op een vrijdag gekruisigd. En bij het laatste avond waren dertien discipelen aanwezig. Maar er zijn meerdere ‘verklaringen’ waarom vrijdag de dertiende ongeluk zou brengen. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers in Frankrijk opgepakt door Philips de Schone. Dit bleek later de opmaat te zijn naar de complete vernietiging van de orde (bron en foto’s internet).

Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Het is weer vrijdag de dertiende
Lees ook:Pas op het is weer (bijna) vrijdag de 13e…
Lees ook:En het is weer vrijdag de dertiende…
Lees ook:Dromen over zwarte katten is juist positief!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>