Vermeende geheime kamers in graf Toetanchamon bewust verzwegen…

Wetenschappers stellen dat de Egyptische regering nieuw onderzoek naar vermeende geheime kamers in het graf van farao Toetanchamon bewust verzwijgt. Dat meldt The Guardian. In de verborgen ruimten zouden onder meer de overblijfselen van de fameuze koningin Nefertiti kunnen liggen. Ook zouden er allerlei waardevolle bezittingen schuilgaan.

De ontdekking werd een half jaar geleden wereldwijd beschouwd als groot nieuws. Minister Mamdouh al-Damaty van Oudheden zei in november voor 90 procent zeker te zijn dat een scan van de tombe van Toetanchamon (die leefde in de 14e eeuw voor Christus) onbekende ruimten had aangetoond .Een tweede scan, met radartechnologie, werd gemaakt. Maar over de resultaten ervan wordt niets bekendgemaakt. Het ministerie in Caïro zwijgt volgens de krant al tijden. Historici en archeologen vrezen nu dat er geen geheime kamer bestaat. Egypte zou, na alle politieke onrusten, de hoop hebben dat de ontdekking het toerisme sterk zou bevorderen.

Koningin Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, stond bekend om haar schoonheid. Het paar regeerde Egypte in de veertiende eeuw voor Christus. Toetanchamon was de zoon van Achnaton, maar niet van Nefertiti. Toetanchamon is niet zozeer beroemd als farao, als wel bekend omdat zijn graf vrijwel ongeschonden is gevonden. Zijn graf werd in 1922 door de Engelsman Howard Carter ontdekt en bleek een ware schatkamer voor Egyptologen te zijn. De Engelse archeoloog Nicholas Reeves zei eerder aanwijzingen te hebben dat daar een dichtgemetselde gang is, die mogelijk toegang tot de grafkamer van de koningin biedt. “Er zijn dus aanwijzingen voor twee eerder onbekende deuren, waarvan er één in een grotere scheidingswand zit en die beide kennelijk onaangeroerd zijn sinds de oudheid”, citeert nieuwszender Sky uit een rapport van de onderzoeker. Reeves roept Egypte op ”met de hoogste prioriteit” de tombe verder te onderzoeken (bron ANP/NU.nl, foto’s internet).

Lees ook:Geheime ruimte ontdekt graftombe Toetanchamon…
Lees ook:Nader onderzoek nieuwe ruimtes graftombe…
Lees ook:4.400 jaar oude tombe ontdekt in Caïro…
Lees ook:Toetanchamon stierf aan malaria
Lees ook:‘Koninginnen van de Nijl’ in Rijksmuseum…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>