Robots die ons leven makkelijker maken…

In de Delftse ‘RoboValley’ wordt hard gewerkt aan de robots die ons leven makkelijker moeten gaan maken. Maar dat moet wel gebeuren met de mogelijke negatieve gevolgen in het achterhoofd.  RoboValley ligt niet in een vallei, maar ligt verspreid over diverse gebouwen van de Technische Universiteit in Delft.

In het centrum wordt niet alleen onderzoek gedaan door wetenschappers, maar ook onderdak geboden aan startups die zich bezighouden met het bouwen van robots. Eind mei werd er in samenwerking met een Canadese investeerder ook een miljoenenfonds opgericht om die startups te begeleiden naar de markt. In totaal werken er nu zo’n 170 wetenschappers en 21 startups aan robots in de breedste zin van het woord; van drones tot kunstmatige intelligentie, van grijparmen tot robots die ouderen verzorgen. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan de DelFly, een kleine, lichte drone die vliegt door met zijn vleugels te flapperen. Omdat het apparaat niet werkt met hard ronddraaiende rotoren is het apparaat een stuk veiliger te gebruiken, legt onderzoeker Suresh Sharma uit.

Een andere robot waar in Delft aan wordt gewerkt is ROSE, een project van het bedrijf Heemskerk Innovative Technology. Rose is een op afstand bestuurbare robot waarmee een zorginstelling op afstand bijvoorbeeld een flesje water kan aangeven of iets van de grond kan oprapen. Via een display op de robot kan de bewoner van de zorginstelling contact houden met de bestuurder van het apparaat. Maar bij het ontwikkelen van robots gaat het al lang niet alleen meer om de hardware, de fysieke robot. Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds belangrijkere rol, en is in de meeste gevallen zelfs veel belangrijker. Zo wordt er in Delft aan een op afstand bestuurbare grijparm gewerkt die bijvoorbeeld in een kerncentrale of ruimtestation kan worden gebruikt. De robot maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om gedeeltelijk te voorspellen welke beweging er moet worden gemaakt. Ook ‘voelt’ de grijper de weerstand van de schroef, die wordt doorgegeven aan de joystick (bron www.nu.nl, foto’s internet).

Lees ook:Wat dacht je van een mechanische bartender…
Lees ook:Robot Atlas kent vele tricks…
Lees ook:Robots razendpopulair in Japan…
Lees ook:De liefde tussen mens en robot…
Lees ook:Robots tijdens het shoppen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>