Elfjes; de helpers van de kerstman…

De kerstman wordt geholpen door elfjes. Zij leven op de Noordpool en helpen de kerstman met onder meer het inpakken van de cadeautjes voor kinderen. Daarnaast hebben ze de zorg voor de rendieren en het onderhoud van de arrenslee.

Zover ik weet helpen ze de kerstman ook bij de naughty list en kijken ze of kinderen stout of lief zijn geweest. Je kunt je afvragen of ze wel op de Noodpool wonen omdat daar eigenlijk geen rendieren wonen. Logischer zou Lapland zijn. Hoeveel elfen de kerstman heeft, is ook niet bekend. Wat we wel weten dat de elfjes er waarschijnlijk eerder waren dan de kerstman. Ze worden in verband gebracht met allerlei mythologische wezens als kabouters, dwergen, nimfen en gnomen. Deze laatste wezens zouden een soort beschermers van je huis zijn, ze houden de demonen buiten je huis.

Zo is bekend dat als je goed voor deze natuurwezentjes was, ze ook goed voor jou waren. Deed je dat niet dan konden ze zich tegen je keren. In Scandinavische landen zetten mensen zelfs een bord pap buiten om zo deze wezentjes te vriend te houden. We hebben eigenlijk aan Scandinavische schrijvers de ‘kerstelfjes’ te danken. Zij bedachten kerstverhalen. Zij beschreven onder meer de gnomen als ‘helpers van de kerstman’  en zo kregen ze een andere naam en karakter. In 1856 verscheen  bijvoorbeeld de elf in een boek van Louisa May Alcott. Ik las ook ergens dat de kerstman wel eens werd afgebeeld als een soort gnoom. Hij droeg toen geen rood maar een geel of groen pak.  In 1931 kreeg tekenaar Haddom Sundblom de opdracht om de kerstman te tekenen voor Coca Cola. Hij kwam met de vrolijke, dikke man met rood pak en een witte baard en dat beeld is daarna nooit meer veranderd (bron en foto’s internet).

Lees ook:Waar komt de kerstman vandaan…
Lees ook:Krampus; de slechte Kerstman…
Lees ook:Agios Vasilis, de Griekse Kerstman…
Lees ook:Healingen zijn zeker niet onschuldig!
Lees ook:Vliegende rendieren en vliegenzwam…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>